Hoppa till huvudinnehållet

Paula Holmqvist (S): ”Jag känner mig oerhört beklämd och ledsen”

Publicerad:
Paula Holmqvist (S) är besviken över att Vänsterpartiet med Elin Segerlind valt att fälla regeringen Löfven.
Paula Holmqvist (S) är besviken över att Vänsterpartiet med Elin Segerlind valt att fälla regeringen Löfven. Foto: Tommy Löfgren och Kristian Pohl

Riksdagen har röstat för att fälla statsminister Stefan Löfven (S). Detta efter att V, SD, M och KD röstat för ett misstroende.

Initiativet till misstroendeomröstningen kom från Vänsterpartiet och partiets dalsländska riksdagsledamot, Elin Segerlind, Dals-Ed, menar att det var ofrånkomligt. Men hon beklagar samtidigt den uppkomna situationen.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Paula Holmqvist (S), bosatt i Dals-Ed, är mycket besviken på Vänsterpartiets agerande.

– Vi hade önskat en annan resultat. Vi har sträckt ut alla händer vi har och hade önskat att regeringen hörsammat vårt krav att stryka förslaget om marknadshyror, säger Elin Segerlind (V).

Elin Segerlind (V): ”Vi måste fälla regeringens högerpolitik”

– Jag känner mig oerhört beklämd och ledsen. Vänsterpartiet och de högerkonservativa har fällt en regering mitt under en pandemi. Det är mycket oansvarigt. Man fäller dessutom regeringen på ett förslag som inte finns, säger Paula Holmqvist (S).

Hon syftar på förslaget om fri hyressättning för lägenheter i nyproduktion.

– Det är en utredning som ligger ute på remiss till följd av en kompromiss i Januariavtalet. Det finns inget förslag om marknadshyror. Vi socialdemokrater kommer aldrig att införa marknadshyror, säger Paula Holmqvist.

”Har gjort vad vi kunnat”

Men Elin Segerlind menar att Vänsterpartiet redan har varit tillräckligt tillmötesgående.

– Vi har kompromissat om oerhört mycket. Men vi har hela tiden varit väldigt tydliga med att när det kommer till marknadshyror och lagen om anställningsskydd så är gränsen nådd. Jag ser inte att det är på vårt ansvar att den här situationen nu har uppstått, säger hon.

Två alternativ

Nu har statsminister en vecka på sig. Han har två alternativ.

Antingen väljer han att avgå. Då väntar talmansrundor med Andreas Norlén för att vaska fram ett nytt regeringsunderlag.

Eller så väljer Löfven att utlysa extraval. Det skulle innebära att en valrörelse sparkar igång. Valet ska då hållas inom tre månader.

”Vi stänger inga dörrar”

– Jag vill inte spekulera kring vilket alternativ som vore det bästa nu. Men det är viktigt att jobba med Sveriges bästa i fokus, säger Paula Holmqvist.

– Vi stänger inga dörrar. Vi hoppas på konstruktiva samtal. Men Vänsterpartiet skulle även stå sig starkt i ett extraval, säger Elin Segerlind.

Statsminister Stefan Löfven (S) fälldes

Riksdagen har röstat för att fälla statsminister Stefan Löfven (S).

Det står klart efter att det hållits en misstroendeomröstning mot honom. I röstningen var det 181 som röstade ja, 109 röstade nej och 51 som avstod.

Han blir därmed den första statsministern i Sveriges historia som fälls i en misstroendeomröstning.

Artikeltaggar

DalslandElin SegerlindHyresrätterHyrorPolitikRegeringenRiksdagenStefan Löfven

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.