Hoppa till huvudinnehållet

Gammelgården dukar upp för kafferep

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Nu är det bara småkakorna som saknas! Sören Persson, styrelseledamot, och Therese Karlsson, ordförande, arbetar med projektet att få till ett rejält kafferep på Majberget i regi av Bengtsforstraktens hembygdsförening.
Nu är det bara småkakorna som saknas! Sören Persson, styrelseledamot, och Therese Karlsson, ordförande, arbetar med projektet att få till ett rejält kafferep på Majberget i regi av Bengtsforstraktens hembygdsförening. Foto: Sanna Stark

Gammelgården är – med sina 20-talet stugor uppe på Majberget i Bengtsfors – Västsveriges största friluftsmuseum.

Om inte coronautvecklingen och nödvändiga restriktioner sätter stopp kommer besökarna där i år att kunna del av ett sommarprogram och ett stort kafferep.

– Vår förhoppning är definitivt att kunna erbjuda ett program den här säsongen, säger Therese Karlsson, ordförande i Bengtsforstraktens hembygdsförening som driver Gammelgården.

Hon berättar att det i så fall kommer att bli såväl hantverksdag som barnunderhållning och guidade turer i stugorna. Och ett stort kafferep!

Vi ska lära vi oss baka småkakor som farmor gjorde. /Therese Karlsson, ordförande för Bengtsforstraktens hembygdsförening

– Min idé är att vi ska anordna ett stort kafferep uppe på Majberget. Vi kommer att vända oss till allmänheten som får börja leta efter gamla kakrecept, och sedan lär vi oss baka småkakor som farmor gjorde. Vi kanske startar en studiecirkel om detta som sedan mynnar ut i ett enda stort kafferep i Röda ladan eller utanför, säger Therese Karlsson.

Del av kulturarvet

Hon menar att detta är ett av flera sätt att utveckla det lokala kulturarvet som besöksmål och få fler turister till Dalsland.

Soldattorpet är en av alla de gamla fina husen uppe på Majberget.
Soldattorpet är en av alla de gamla fina husen uppe på Majberget. Foto: Thomas Wallin

– Folk söker sig alltmer tillbaka till det äkta och genuina. Och här har vi också med Västra Götalandsregionen och Dalslands hembygds- och fornminnesförbund på tåget. Allt är ännu i sin linda, men tanken är att om vi får in tillräckligt många kakrecept så kanske vi kan samla dem i ett kompendium eller en bok.

Program är spikat

Detaljer i övrigt ber hon att få återkomma till. Däremot finns med reservation för coronarestriktioner ett program spikat med allsångskväll, familjedag, hantverksdag, och sommarlovsaktiviteter under juni och juli.

Några av de gamla fina stugorna på Gammelgården.
Några av de gamla fina stugorna på Gammelgården. Foto: Conny Hultgren

På Majberget kan man vandra runt och ta del av den lokala hembygdshistorien. Det finns bland annat en storstuga, en smedja, en mjölnarstuga, en skvaltkvarn, ett presshus (för halm), en ryggåsstuga, ett missionshus, två vandrarhem med tillhörande stolpbod och härbre, en mängd torp och ett litet industrimuseum.

Det går också fint att övernatta i något av vandrarhemmen, varav det gula egentligen är en gammal herrgård och det bruna ett gammalt boningshus. Även i stolpboden och härbret finns sängplatser.

Att uppleva utsikten från Majberget när solen går upp och dimman ibland lättar över sjön, eller som här sänker sig på kvällen är ett magiskt skådespel.
Att uppleva utsikten från Majberget när solen går upp och dimman ibland lättar över sjön, eller som här sänker sig på kvällen är ett magiskt skådespel. Foto: Thomas Wallin

Sommarprogram på Gammelgården

Gammelgårdens planerade sommarprogram med reservation för coronarestriktioner.

30/6 Allsångskväll med John Johansson.

5/7 Sommarlovsaktiviteter på Gammelgården med piratshow, hoppborgar och hinderbana.

10/7 Hantverksdag.

25/7 Familjedag i rena vilda västern-stil med indianhövdingen Björntass. Käpphästchampionat, lassokastning, pilkastning, ansiktsmålning och hoppborgar.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforstraktens hembygdsföreningHantverkMuseumSommarTherese KarlssonTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.