Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vattenkraften är hotad i Dalsland

Publicerad:
Småkraftverken i Dalsland hotas av nya miljöprövningar, anser insändaren.
Småkraftverken i Dalsland hotas av nya miljöprövningar, anser insändaren. Foto: Jan Andersson

Sveriges vattenkraft har hamnat i skottgluggen.

Länsstyrelser, Vattenmyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten undviker och vägrar, att följa riksdag och regerings beslut inför kommande miljöprövningar.

Organisationerna Älvräddarna och Sportfiskarna hejar på myndigheternas ovilja att inte följa riksdagens och regeringens beslut.

I Dalsland finns det 50 vattenkraftverk som hotas av utrivning. Fossilfri, förnyelsebar elproduktion som pågått i cirka 100 år försvinner om denna häxjakt får fortsätta. 103 760 000 kWh produceras lokalt och förbrukas lokalt inom landskapet med andra ord närproducerad, fossilfri, förnyelsebar el.

Om dessa vattenkraftverk, många kulturhistoriska byggnader, ej får fortsätta sin verksamhet så innebär det också att många sjösystem kommer att se annorlunda ut i framtiden, reglering av sjöar kommer att rivas ut, många sjöar får byta namn till ”mindre vattendrag” alternativt ” bäckfåra”.

Med tanke på den framtida elektrifieringen av bland annat transportsektorn så beräknas elförbrukningen att öka med 200 till 400 procent inom 20 år.

Den småskaliga vattenkraften bidrar över tid till den så kallade effektreserven för hela Sverige, detta är av riksintresse och allmänt intresse även om myndigheter har ett helt annat synsätt.

De 50 vattenkraftverken finns i : 16 i Bengtsfors kommun, 3 i Dals Ed, 8 i Färgelanda, 13 i Mellerud och 11 i Åmål.

I respektive kommuns miljöstrategi borde det vara med att dessa vattenkraftverk bidrager till minskade koldioxid utsläpp, tyvärr saknas detta, varför ?

Hela Sverige skall ju leva!

PH

Artikeltaggar

ElInsändareKlimatVattenkraft

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.