Hoppa till huvudinnehållet

Elin Segerlind (V): ”Vi måste fälla regeringens högerpolitik”

Publicerad:
Två dalsländska riksdagsledamöter. Elin Segerlind (V), till vänster, menar att det nu är dags att väcka misstroende mot den regering som Paula Holmqvist (S), till höger, företräder. Holmqvist svarar att det inte är ett ansvarsfullt agerande av oppositionen.
Två dalsländska riksdagsledamöter. Elin Segerlind (V), till vänster, menar att det nu är dags att väcka misstroende mot den regering som Paula Holmqvist (S), till höger, företräder. Holmqvist svarar att det inte är ett ansvarsfullt agerande av oppositionen. Foto: Tommy Löfgren

Det blir en misstroendeomröstning i riksdagen mot den S-ledda regeringen på måndag. Fyra partier (V, SD, M och KD) tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering.

Initiativet kommer från Vänsterpartiet och partiets dalsländska riksdagsledamot, Elin Segerlind, menar att det var ofrånkomligt.

– Vi måste stå upp för landets tre miljoner hyresgäster, varav många är unga. Det är viktigt eftersom vi har bostadsbrist i Sverige och att införa fri hyressättning (för nyproducerade lägenheter) är helt fel väg att gå. Det är något vi från Vänsterpartiets sida hela tiden har varit tydliga med och det borde inte komma som en överraskning för regeringen, säger Elin Segerlind, bosatt i Dals-Ed.

Formellt har statsministern Stefan Löfven (S) en vecka på sig att utlysa extraval om en majoritet i riksdagen riktar en misstroendeförklaring mot honom på måndag klockan 10.

– Det bästa vore nu om statsministern drar tillbaka förslaget om att införa marknadshyror. Annars har han efter måndagens omröstning en vecka på sig att välja att antingen utlysa nyval eller så blir det nya talmansrundor, säger Elin Segerlind.

Hur ser du på det faktum att nu Vänsterpartiet nu, mot sin vilja, tvingas samarbeta med SD i denna fråga?

– Det här innebär inget samarbete med SD. Om andra partier välja att rösta på våra förslag så är det upp till dem.

Men är det verkligen värt att skapa en regeringskris mitt under coronapandemin?

– Det är alltid värt att kämpa för människors rätt till en egen bostad. Annars kan man som Socialdemokraterna välja att föra en högerpolitik. Det kan, som sagt, inte komma som en överraskning för regeringen var vi står i den här frågan. Nu ligger bollen hos regeringen och Centerpartiet, säger Elin Segerlind.

”Inte ansvarsfullt”

Dalslänningen har inte lyckats nå riksdagsledamoten Paula Holmqvist (S), även hon bosatt i Dals-Ed, per telefon. Men i en skriftlig kommentar skriver hon:

– Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, vi är fortfarande i en pandemi. En pandemi som prövat landet hårt. Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta svåra läge för landet är inte ansvarsfullt. Men det är precis det som Vänsterpartiet tillsammans med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna nu gör.

– När det gäller själva sakfrågan: Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera marknadshyror. Det finns heller inget regeringsförslag utan det som finns är ett utredningsbetänkande om hyressättningen i nyproduktion.

Hon skriver också att regeringen har bjudit in bostadsmarknadens parter, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta, till en dialog om utredningens förslag. Detta är en inbjudan som Hyresgästföreningen välkomnat.

”En farlig väg”

– Det är en farlig väg som Vänsterpartiet tillsammans med de högerkonservativa partierna nu gemensamt beträder. Särskilt som dessa fyra partier varken är överens om sakfrågan eller har en gemensam plan för att ta Sverige framåt. Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna är nu skyldiga svenska folket ett besked om vad deras regeringsalternativ är, skriver Paula Holmqvist.

Artikeltaggar

DalslandElin SegerlindHyresrätterHyrorPaula HolmqvistPolitikRegeringenRiksdagenRiksdagsledamot

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.