Hoppa till huvudinnehållet

Fem dalslänningar om sina smultronställen

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Fem dalslänningar delar med sig av sina smultronställen.
Fem dalslänningar delar med sig av sina smultronställen. Foto: Kollage

Dalsland är fullt av somriga smultronställen. Dalslänningen har frågat fem dalslänningar om de har några tips fina ställen att dela med sig av – och det hade de, minsann.

Walle Wallman, sju år och har nyligen flyttat från Svarttjärn till Bengtsfors.
Walle Wallman, sju år och har nyligen flyttat från Svarttjärn till Bengtsfors. Foto: Jenny Wallman

Walle Wallman, sju år från Bengtsfors:

– Jag gillar att spela Pockemon Go, det är jättekul. Jag brukar sitta någonstans på torget eller i mammas tygbutik, det finns supermånga Pockestop och Pockegym alldeles nära vid kyrkor och i parker, man går dit och följer kartan, det är grymt! Har fått många Pockemon vänner här, det är skillnad mot att bo ute i skogen i Svarttjärn.

– Ibland åker vi på äventyr, ända till Bäckefors! Där finns bästa lekparken med hinderbana, kompisgunga. Om vi tar med cyklarna så finns en häftig cykelbana vid lekparken, den är svår men jag älskar den.

– Dressin är också bästa äventyret, kul att prova trampa och så äter vi matsäck någon stans på vägen. Det blåser så skönt i håret och man kan få bilarna att tuta från vägen, coolt att cykla på rälsen där det egentligen ska åka tåg!

– Att äta glass eller ta en fika i Gustavsfors gillar jag också, kul att åka bilen, vägen är så slingrig.

– Ibland cyklar vi i Bengtsfors, strandpromenaden då upptäcker vi nya spännande platser. Det var jättekul att prova utegymmet, parkera vid badplatsen längre ut och sedan gå ut på halvön, fast jag råkade halka på en sten och blev blöt om skorna!

Benjamin Bryntesson, Dalslands enda dragqueen, Billingsfors.
Benjamin Bryntesson, Dalslands enda dragqueen, Billingsfors. Foto: Privat

Benjamin Bryntesson, Dalslands enda dragqueen, Billingsfors:

– Mässen i Billingsfors, även kallad "Öa" är en ljuvlig plats nära vatten. Här man verkligen ta in naturen i full ro. Ta en picknick på en av öns flera uddar, eller besök den mycket gamla utomhusteatern. Här blandas kulturarv med fin natur. Du kanske även känner för en frisk vandringstur? Då rekommenderar jag att åka till Stenebys kyrka, där det finns en fin trägång. Här kan du bejaka de stora jättegrytorna samtidigt som du får njuta av den fina naturen i Dalsland. Har du tur kanske du skådar några älgar.

Kerstin Sandell, ordförande i Södra Valbo Hembygdsförening, Färgelanda
Kerstin Sandell, ordförande i Södra Valbo Hembygdsförening, Färgelanda Foto: Helena Lindgren

Kerstin Sandell, ordförande i Södra Valbo Hembygdsförening, Färgelanda:

– Jag skulle vilja slå ett slag för landskapets alla hembygdsgårdar som är fina och intressanta kulturarvsskatter att besöka. Blanketorpet i sydvästra Dalsland är en av dem, en högt belägen gård med 200-åriga byggnader i en fantastiskt vacker miljö. Ta med picknickkorgen och fika där, det finns många utemöbler att slå sig ner vid. Stigens herrgård och Ödeborgs fornsal är andra pärlor i sydvästra Dalsland att besöka.

Foto: Erik Westling

Erik Westling, äventyrsguide och grundare av Woutdoor, Dals Långed:

– Jag gillar ju utsiktsplatser och toppturer, så här kommer mina tips: utsiktsplatsen på Linheden, toppen på Sörknatten, de olika utsiktsplatserna på Baljåsen, predikstolen vid Baståsleden, vandringen på klipporna vid Högelund och Upperud på Pilgrimsledsen. Dessa är publika platser, med uppmärkta leder med fantastisk utsikt och fina vandringar med olika svårighet på åtkomlighet och längd.

Helena Noreen lantispodden poddare håbol näs
Helena Noreen lantispodden poddare håbol näs Foto: Sanna Stark

Helena Noreen, poddare och BnB-värd, Håbol:

– Ett av mina smultronställen är Birgit garderob på Lästvik Säteri Bengtsfors kommun. Jag brukar åka till Birgits Garderob och hitta roliga kläder, accessoarer med mina vänner och släktingar. Vacker plats och roliga vintagekläder, och mötet med Birgit är spännande, en originell och intressant person. Ibland anordnar hon mannekänguppvisning på somrarna. Eds nostalgi Antikt och Loppis Hindalbyn Ed är också ett roligt utflyktsmål. Där har jag fyndat vackra glas och möbler vitrinskåp i jugendstil, med mera. Det finns också vackra vägar i Dalsland, ett sommarlandskap som jag njuter av åka i. Vägen mellan Laxarby över södra Fjäll. Du åker förbi sjöar och vackra Dalslands gårdar med hagar ängar och betande djur. Resan kan avslutas med lunch på Baldernäs herrgård och en promenad i den vackra parken och ett sommarbad i Laxsjön.

– Vägen mellan Gatan- Brohögen Bengtsfors är också en underbar väga att cykla på. Och bokdagarna i Dalsland som anordnas 28 juli och till och med 31 juli med live publik i Åmåls kulturmagasin och Tollebols kvarn är verkligen ett smultronställe.

– Det är en väldigt vacker väg från Bengtsfors till Nössemark med färjan över Stora Lee också, och tidigare har de haft väldigt god mat på campingen i Nössemark. Värt att undersöka!  Numera finns vita Villan också. Kafe och BnB i Nössemark. Men mest av allt älskar jag våra omgivningar här hemma, att ta kajaken en stilla sommarkväll på sjön Grann och sedan checka in och lägga sig i ett svalt sommarrum på BnB Henneviken i Håbol.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBenjamin BryntessonBillingsforsBäckeforsDals-Eds kommunDalslandFärgelandaFärgelanda kommunGustavsforsKerstin SandellLaxarbyLaxsjönNyheterNössemarkSommarStigenUpperudÄventyr

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.