Hoppa till huvudinnehållet

Smittspridningen fortsätter minska kraftigt

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
GÖTEBORG 20201202”Det är inte läge att tagga ner”, sa Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare under onsdagens pressträff om virusläget i Västra Götaland.
GÖTEBORG 20201202”Det är inte läge att tagga ner”, sa Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare under onsdagens pressträff om virusläget i Västra Götaland. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kurvorna pekar fortfarande rejält nedåt när det gäller smittspridning i hela regionen. Just nu konstateras cirka 600 nya fall av covid-19-smitta på en vecka i Västra Götaland.

Smittspridningen av covid-19 är på väg ned rejält, i alla åldersgrupper och i alla delar av Västra Götalandsregionen. Det framkom vid onsdagseftermiddagens presskonferensen som utsändes från Göteborg, om det aktuella smittskyddsläget.

I söndags inträffade ett nytt driftstopp i datainsamlingen av statistikuppgifter kring covid-19, men med hjälp av bland annat resultaten från provtagningarna har man ändå en ganska god bild av hur läget ser ut just nu i Västra Götaland. Den senaste veckan beräknas antal nya fall av covid-19-smitta i regionen vara 600.

Antalet covidsjuka inlagda på sjukhus minskar också och ligger på 86 totalt, varav 13 på intensivvårdsavdelningar, IVA. På Näl i Trollhättan fanns i tisdags inte en enda IVA-patient.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg signalerade ändå oro för vad det så kallade deltaviruset kan komma att åstadkomma framöver.

– Just nu har vi tolv bekräftade fall av den nya deltavarianten i Västra Götaland. Majoriteten av dem har en utlandskoppling. Men vi kan mycket väl ha fler fall. Vi håller på att ta fram nya metoder för att bättre kunna spåra den här virusvarianten, säger Wahlberg.

Han sa på pressträffen att det är glädjande att siffrorna pekar så rejält nedåt, men varnade ändå än en gång för att ropa hej.

– Viruset är inte borta. Det är inte läge att tagga ned, sa Wahlberg.

”Ett bra tag till” ska vi hålla på restriktionerna, bara träffa sin egna krets, inte arrangera fester och jobba hemifrån om man kan.

Såväl smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg som t.f. hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn betonade att det är jätteviktigt att man fortsätter ta prover för covid -19 om man känner sig sjuk – även om man är fullvaccinerad.

Cirka 30 000 covidtester i veckan tas nu och målsättningen är att det ska fortsätta över simmaren. I nuläget ligger andelen smittade på 2 procent av de provtagna. Vilket innebär att en 1 av 50 som testar sig, har covid-19. Under lång del av vintern låg andelen på 10 procent.

Västra Götalandsregionen återkommer med en pressträff den 30 juni, som enbart ska handla om vaccin. Annars blir det nu sommaruppehåll för pressträffarna.

– Om inget oförutsett inträffar, som Jan Kilhamn sa.

Artikeltaggar

Jan KilhamnThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.