Dalsland är vida känt som en av Sveriges bästa platser för insjöfiske. Men vad är det egentligen som gör fisket så bra här? Hur viktig är utrustningen och vad är det vanligaste felet nybörjare gör? Det har Magnus Jacobsson, ägare av Fiskespecialisten i Ed, svarat på.
Enligt Wikipedia finns det 1 241 sjöar i Dalsland. De allra flesta innehåller flera olika arter av fisk, vissa upp emot 20 stycken. Men det är inte antalet arter som gör fisket i Dalsland så uppskattat, förklarar Magnus Jacobsson, ägare av Fiskespecialisten i Ed sedan 2002.
– Det är det bra tillgång på fisk i sjöarna. För det mesta är det abborre och gädda som gäller, och det finns det väldigt mycket av, men vi har också otroligt bra öringfiske, säger han.
Många av fisketuristerna kommer till Dalsland för lugnet. Han har träffat holländare som är trötta på att trängas med andra fiskeentusiaster.
– Här är det absolut inte trångt, det finns många sjöar och gott om plats, säger Magnus Jacobsson.
Han har sin egna personliga favorit bland det dryga tusentalet vattendrag.
– Jag gillar Kornsjösystemet vid norska gränsen och sjön Grann väster om Steneby. Där är det bra tillgång och bra storlek på fisken, säger Jacobsson.
Lägg några hundra extra
Hur viktig är utrustningen? Enligt Magnus Jacobsson är det bättre att lägga några hundra extra, men det behöver inte vara de dyraste prylarna.
– Köper man dåliga grejer så det oftast inte kul att fiska. Det bara krånglar och trasslar sig så man inte hinner koppla av. Allt blir så mycket lättare om man går upp lite i prisklass. Runt tusenlappen borde räcka till ett bra fiskespö.
Men det bästa redskapet av de alla är det dyraste.
– Det är viktigt att ha en båt, speciellt i Dalsland. Många av sjöarna har vegetation som gör det svårt att komma fram till rätt plats, och i många fall krävs det en båt för att fiska.
Vad är då expertens bästa tips till en nybörjare?
– Börja med att meta, det är mycket lättare. Gå sedan över till att kasta med spinnare och jigg, det är ganska grundläggande.
Som nybörjare kan det kännas hopplöst i djungeln av spön, drag, tafsar och sänken.
– Det vanligaste felet är att man köper fel beten till fel ändamål, till exempel fel färg till fel vatten och så vidare, säger Magnus Jacobsson.