Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Därför tar folk lagen i egna händer

Publicerad:
Håkon Rian Ueland.
Håkon Rian Ueland.

Kriminalitet. Jag har nu hyrt ett hus utanför Ed i ungefär ett halvår. Och jag har läst om fallet med de tre personer som anklagas för övergrepp i Bengtsfors.

Själv har jag arbetat som socialarbetare i 22 år, med de allra tuffaste av de tuffaste. Mördare. Våldtäktsmän. Psykopater. Jag tycker att alla ska förstås och att våld är den sista utvägen.

Men när du har en polisstyrka som skyddar brottslingar, och ett rättsväsende som inte skyddar vanliga människor, kommer våld att inträffa.

Jag skulle vilja dela min egen erfarenhet med den svenska polisen. Strax efter att jag kom till Ed stals registreringsskylten på min bil, precis utanför Coop. Jag anmälde det naturligtvis till polisen. Vi vet alla vad ett par registreringsskyltar kan användas till - men inget hände.

Sedan träffades min hund av en bil. Föraren, som inte kom från Ed, hävdade att hunden skulle avlivas "för att den hade attackerat en bil" och sa att hon hade anmält Nessi.

När jag ville rapportera hennes oansvariga körning fick jag inte göra det.

En person som tidigare bodde på en plats i Ed har problem. Han har vid ett antal tillfällen skrämt hyresvärden. När jag gick förbi huset, skrek han till en äldre man. Jag sa att det inte var okej. Sedan hoppade han på mig, slog mig på örat och hotade att döda mig. Fyra gånger. Med tre vittnen närvarande.

Min hund Nessi gjorde som hon tränats till och gick däremellan. Hon har en utbildning i skydd.

Jag rapporterade frågan. Enligt handläggaren är det en "prioriterad sak".

Men detta hände den 31 mars och inga vittnen har utfrågats. Inget har hänt, trots att jag har ringt flera gånger och varit på polisstationen i Åmål.

Låt mig påpeka att jag inte rapporterade för att jag är rädd för min egen säkerhet. När du har arbetat med de grupper jag har gjort vet du att försvara dig själv.

Om den här unge mannen, som påstås ha varit i narkotikamiljön i tio år, attackerar mig igen kan han skadas. Och - om min hund försvarar mig kan samma sak hända. Och det är inte för att det är något fel med henne. Hon gör som hon är utbildad till.

När polisen skyddar brottslingar kommer människor att söka rättvisa själv.

Individer har inte rätt att skapa rädsla i hela grupper.

Jag håller med om att det inte borde vara gatans parlament som ska styra. Inte i ett civiliserat samhälle. Men när polisen inte kan ge folk säkerhet, måste någon göra något.

All ära till de tre som äntligen sa "tillräckligt är tillräckligt. Den här mannen får inte längre terrorisera andra. "

För det är förmodligen sant som polischef Jenny Wester säger. Det är polisen som har "utbildning och befogenhet för detta". Men det hjälper inte när ingenting händer. Då är det något allvarligt fel med systemet.

Och människor tar saken i egna händer.

Håkon Rian Ueland, Ed

Barnevernspedagog, healer, musiker och munk

Artikeltaggar

BengtsforsCoopHåkon Rian UelandInsändareJenny WesterPolisenÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.