Hoppa till huvudinnehållet

Smittspridningen minskar – men: ”Pandemin är inte över”

Publicerad:
Den här veckan startar vaccineringen av personer födda 1976 eller tidigare.
Den här veckan startar vaccineringen av personer födda 1976 eller tidigare. Foto: Jessica Gow

Smittspridningen fortsätter att minska i Västra Götalandsregionen, men sjukvården är fortfarande belastad. Idag startade vaccinationen av invånare födda 1976 eller tidigare, samt personer i riskgrupp över 18 år som ännu inte vaccinerats.

Smittspridningen av covid-19 har minskat i Västra Götaland sedan i mitten av april – och trenden fortsätter.

Smittskyddsläkaren gläds åt utvecklingen och hoppas att den förvaltas väl.

– Pandemin är inte över. Vi får inte glömma att det fortfarande är många som insjuknar varje dag. Följ de allmänna råden för att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressmeddelande under tisdagen.

62 procents minskning

Sammanlagt under vecka 21 och 22 har rapporterats 3 085 nya fall av covid-19 i Västra Götaland.

Med anledning av driftstoppet på den nationella databasen Sminet under vecka 21 och 22 påverkas statistiken för dessa två veckor. Smittskydd Västra Götaland gör bedömningen att det under vecka 21 rapporterades ungefär 2 000 nya fall och vecka 22 ungefär 1000 nya fall. Men de enskilda veckosiffrorna ska tolkas med försiktighet.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg poängterar att invånarna fortsatt måste följa de allmänna råden för att minska smittspridningen.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg poängterar att invånarna fortsatt måste följa de allmänna råden för att minska smittspridningen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Det viktigaste är att det är tydligt att smittspridningen minskar. Sammanlagt vecka 21 och 22 är det minskning med 62 procent jämfört med föregående tvåveckorsperiod. Det ger en bild av hur det ser ut just nu, säger Thomas Wahlberg.

Fortfarande ansträngd situation

I dag, tisdag, kl. 10:00, vårdades totalt 108 personer med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 23 på IVA. Det är mindre än en tredjedel av motsvarande siffror i mitten av april.

– Det är viktigt att smittspridningen har minskat under våren. Men om sjukvården verkligen ska kunna återhämta sig i sommar måste vi faktiskt få ner smittan ännu mer. Det är fortfarande en ansträngd situation där pandemin får konsekvenser på annan vård, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, i pressmeddelandet.

God vaccinationsvilja

Idag öppnar vaccinatörer möjligheten för personer födda 1976 eller tidigare, samt personer i riskgrupp över 18 år som ännu inte vaccinerats. Dessutom införs en ny förtroendebokning, som sedan tidigare tillämpas i flera regioner. Upplägget bygger på att den som bokar tid får intyga att den ingår i någon av de grupper som nu kan boka tid.

– Det är positivt att vaccinationsviljan är så god, men det innebär också att det vaccin vi skickar ut går åt snabbt. Vaccinatörerna lägger ut nya tider efterhand. 76,2 procent av alla över 50 år har nu fått en första dos vaccin och det är viktigt att också ta dos två där man fick dos ett, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge, i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsCoronavirusetEdFärgelandaIVAJan KilhamnKristine RyggeMellerudSmittskydd Västra GötalandSmittspridningThomas WahlbergVaccinationVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.