Sverige överlägset i lyckat EM-genrep

Sport
PUBLICERAD:
Marcus Danielson kramas om av Victor Nilsson Lindelöf efter nicken till 2–0. De två framstår mer och mer som landslagets mittbackspar när det drar ihop sig till EM-premiär mot Spanien den 14 juni.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Emil Forsberg skickade in en frispark och slog hörnan som Marcus Danielson nickade in.
2–0 i pausen kunde ha varit 5–0 i ett EM-genrep som slutade 3–1.
Joaquin Caparrós Armenien är när allt kommer omkring inte Luis Enriques Spanien och en av frågorna är förstås:
Vad säger det här?

Alexander Isak var en felträff från ett drömmål, Sebastian Larsson brände en straff – och förlorade förmodligen rollen som förste straffläggare – och Albin Ekdal undrade på nytt, i sin 58:e landskamp, varför han inte kan göra mål i landslagsdressen. Med två nickar var han ytterst nära det där målet han fortfarande efter snart tio år längtar så hett efter.

Lägg till några hyggliga chanser, tillbud och några räddningar av David Jurtjenko och... tja, det var spel mot ett mål och en nyttig offensiv träning på Friends arena.

Och då var landskampen, den sista innan det bränner till i Sevilla den 14 juni, bara halvvägs kommen.

Så vad säger 3–1 och överlägsenheten mot en fotbollsnation rankad på 90:e plats i världen?

Det var, om man vill använda klubbtillhörighet som måttstock för att illustrera klasskillnaden, Juventus, Manchester United och Leipzig mot Alashkert, Urartu och Ararat.

En startelva tar form

En startelva mot Spanien tar sakta men säkert form i förbundskaptenen Janne Anderssons tankar.

Han brukar inte bestämma sig förrän han behöver det, inte låsa sig för något för tidigt. Han säger själv att han fått det svårare. Andersson har gång på gång påpekat att konkurrensen om några platser i startelvan är betydligt hårdare nu än inför VM för tre år sedan.

Däremot hoppades han på ett och annat besked – helst positiva sådana – mot Armenien. Det fick han, men frågan är hur högt han ska värdera att...

... Marcus Danielson knappt sattes på prov som mittback. Med de tveksamheter som finns kring Filip Helander och Pontus Jansson framstår 32-åringen mer och mer som valet bredvid Victor Nilsson Lindelöf i EM-premiären mot Spanien. Farlig framåt är han också. Den kraftfulla nicken till 2–0 var tredje landslagsmålet i nionde landskampen.

... Pierre Bengtsson inte i någon större utsträckning behövde förlita sig till de defensiva styrkorna. Med nio dagar till EM är Bengtsson ende vänsterback i matchform. Det han gjorde, gjorde han gediget.

Inget självklart val

... Alexander Isak och Dejan Kulusevski – för första gången anfallsduo från start – berättade inte med sina insatser att de självklart går före Marcus Berg och Robin Quaison. Båda borde ha gjort mål, i synnerhet Isak som gjorde allt rätt när han iskallt grundlurade försvararen Jordy Monroy och fick ned Jurtjenko på knä. Halva målet låg öppet, men Isak lyfte bollen över.

Isaks bolltapp på egen planhalva gillade inte Andersson, än mindre att det ledde till Vahan Bitjachtjans reducering i 64:e minuten. Efter fyra raka landskamper utan insläppt mål spräcktes nollan.

Mål i inhoppet

Med 20 minuter kvar ville förbundskaptenen se Berg och Quaison. Så dags hade tempot och intensiteten sjunkit påtagligt men duon gav Andersson något att tänka på med fem minuter kvar.

Förbundskaptenen Janne Andersson.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Quaison lättade elegant till Berg som lyfte in 3–1, hans 24:e mål på 86 landskamper.

I övrigt:

+ Albin Ekdal ser stark och fräsch ut och Kristoffer Olsson fick 90 nyttiga minuter. Däremot har Viktor Claesson det jobbigt och övertygade inte under de 45 minuter han fick.

Henrik Skiöld/TT

Anders Wallin/TT

Fakta: Vägen till EM-premiären

Fakta: Vägen till EM-premiären

Söndag 6 juni: Rehab för de spelare som deltog mot Armenien och träning för övriga.

Måndag: Träning.

Tisdag 8 juni: Avresa till Göteborg och EM-basen Sankt Jörgen Park. Träning 17.00 på Gothia Park Academy.

Onsdag 9 juni: Träning 12.00.

Torsdag 10 juni: Träning 12.00.

Fredag 11 juni: Träning.

Lördag 12 juni: Träning 11.30. Avresa till Sevilla.

Söndag 13 juni: 14.30 på Ciudad Deportiva Ramon Cisneros Palacio (Sevillas hemmaarena).

Måndag 14 juni: Spanien–Sverige, EM-premiär, 21.00.