Tankar inför helgen:

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Privat

På söndag firar Sverige nationaldagen. En nationaldag firas som en högtidsdag till minne av en viktig historisk händelse, ofta statens tillkomst. I de flesta länder är detta en helgdag, en riktig högtidsdag som firas på många olika sätt.

För ett par veckor sedan var det Pingst. När Jesus hade farit upp till himlen, som vi firar på Kristi Himmelsfärdsdag, så sände Han i stället Hjälparen, den Helige Ande, till lärjungarna. Anden fick de ta emot på Pingstdagen.På Pingsten föddes därmed den kristna församlingen. Sedan dess firar vi Pingst som kyrkans födelsedag, som en högtidsdag, en helgdag.

Varför nämner jag detta i samband med nationaldagen? Jo, när Jesus vandrade här på Jorden så talade Han om Guds rike. Han talade om att Guds rike hade kommit till världen. När Han sedan gav sina lärjungar missionsbefallningen så handlade den bland annat om att sprida Guds rike ut över vår värld. Lärjungarna började direkt, redan på Pingstdagen, och över 3000 människor kom till tro på Jesus den dagen, och så fortsatte det.

Men Guds rike är inte som våra nationer med fysiska/geografiska gränser mot andra nationer. Nej, Guds rike korsar alla nationsgränser, Guds rike finns där människor tror på och tar emot Jesus i sina liv. Guds rike är ett rike där Guds närvaro är det viktigaste, inte geografiska gränser.

Hur blir man då en medborgare i Guds rike? Jo, det är så enkelt. Här behövs inga intervjuer hos Migrationsverket, eller andra formalia. Det enda som behövs är att ta emot Jesus genom en enkel bön: – Jesus jag vill tro på Dig!

Ber du som läser detta den bönen, så blir du en medborgare i Guds rike, då får du fritt tillträde till Konungarnas Konung, Jesus Kristus, fritt tillträde till Tronen, och Gud Fader själv och du får Hjälparen, den Helige Ande.

Guds rike är ett rike där den Helige Ande är verksam i medborgarna, och där Han får fritt utrymme så vill Han fylla alla med sin frid. En frid som kan få finnas där i hjärtat hos den som tar emot den, oberoende av den oro som kan råda mellan nationer i vår värld.

Hur tänker du fira nationaldagen i år? Du kan få fira den genom att bli medborgare i Guds rike! Välkommen!

Berit Scott, Equmeniakyrkan, Dals Ed

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.