Födelsedag: Jan-Åke Jansson fyller år på Nationaldagen

Familj
PUBLICERAD:
Kommunfullmäktiges ordförande Jan-Åke Jansson fyller 80 år på Nationaldagen söndag 6 juni.Han kommer då att hålla tal i Bengtsfors digitala firande som spelats in i förväg.
Foto: Mattias Modéen
Jan-Åke Jansson, Tisselskog, fyller 80 år på söndag, Sveriges nationaldag. Jubilaren är född och uppvuxen i Bengtsfors. Efter grundskolan har han arbetat med fordon hos Bilbolaget, Motorcentralen, Br Ullströms motor i Bengtsfors och i Åmål.

Efter genomförd ingenjörsutbildning under fem år på kvällstid i Åmål var han anställd hos Volvo Personbilar Sverige AB i Göteborg från januari 1970 fram till pensioneringen 2003. Han var serviceingenjör/distriktschef med omfattande reseverksamhet i Sverige, samt många dagspendlingar till Göteborg.

Han har ägt 63 bilar fram tills i dag.

Under tiden på Volvo var han ordförande för SIF-sektionen på arbetsplatsen och ledamot i bolagets styrelse.

Sedan 50 år är han gift med Britta. De har två döttrar och är bosatta på hustruns föräldragård i Tisselskog sedan 1971.

Sedan år 2000 har jubilaren varit engagerad i kommunpolitiken som kristdemokrat (KD). Han har haft olika uppdrag i kommunstyrelsen, valnämnden och kommunfullmäktige, vars ordförande han nu är.

Vidare är han ersättare i regionfullmäktige, styrelseledamot i Västsvenska Turistrådet, nämndeman i Vänersborgs tingsrätt och han har tidigare även varit det i förvaltningsrätten i Göteborg.

Han är medlem i Hemvärnet sedan 1980, varav fem år som bataljonschef för Dalslandsbataljonen.

Jan-Åke Jansson är kyrkligt engagerad, bland annat i Dals Långeds Missionsförsamling där han är ordförande. Han är även stiftsrevisor i Karlstads stift.

Dessutom är han ordförande i IOGT-NTO Ledstjärnan i Dals Långed och är Tempel Riddare.

Jan-Åke Jansson har ett stort friluftsintresse och vistas gärna i skog och på fjäll. Han är även jaktintresserad, framför allt älgjakt.

Högtidsdagen firas med familjen I Gullungebyn. På Nationaldagen kommer han dessutom att hålla tal i det digitala firande som spelats in i förväg.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.