Födelsedag: Jan-Åke Jansson fyller år på Nationaldagen

Publicerad:
Kommunfullmäktiges ordförande Jan-Åke Jansson fyller 80 år på Nationaldagen söndag 6 juni.Han kommer då att hålla tal i Bengtsfors digitala firande som spelats in i förväg. Foto: Mattias Modéen

Jan-Åke Jansson, Tisselskog, fyller 80 år på söndag, Sveriges nationaldag. Jubilaren är född och uppvuxen i Bengtsfors. Efter grundskolan har han arbetat med fordon hos Bilbolaget, Motorcentralen, Br Ullströms motor i Bengtsfors och i Åmål.

Efter genomförd ingenjörsutbildning under fem år på kvällstid i Åmål var han anställd hos Volvo Personbilar Sverige AB i Göteborg från januari 1970 fram till pensioneringen 2003. Han var serviceingenjör/distriktschef med omfattande reseverksamhet i Sverige, samt många dagspendlingar till Göteborg.

Han har ägt 63 bilar fram tills i dag.

Under tiden på Volvo var han ordförande för SIF-sektionen på arbetsplatsen och ledamot i bolagets styrelse.

Sedan 50 år är han gift med Britta. De har två döttrar och är bosatta på hustruns föräldragård i Tisselskog sedan 1971.

Sedan år 2000 har jubilaren varit engagerad i kommunpolitiken som kristdemokrat (KD). Han har haft olika uppdrag i kommunstyrelsen, valnämnden och kommunfullmäktige, vars ordförande han nu är.

Vidare är han ersättare i regionfullmäktige, styrelseledamot i Västsvenska Turistrådet, nämndeman i Vänersborgs tingsrätt och han har tidigare även varit det i förvaltningsrätten i Göteborg.

Han är medlem i Hemvärnet sedan 1980, varav fem år som bataljonschef för Dalslandsbataljonen.

Jan-Åke Jansson är kyrkligt engagerad, bland annat i Dals Långeds Missionsförsamling där han är ordförande. Han är även stiftsrevisor i Karlstads stift.

Dessutom är han ordförande i IOGT-NTO Ledstjärnan i Dals Långed och är Tempel Riddare.

Jan-Åke Jansson har ett stort friluftsintresse och vistas gärna i skog och på fjäll. Han är även jaktintresserad, framför allt älgjakt.

Högtidsdagen firas med familjen I Gullungebyn. På Nationaldagen kommer han dessutom att hålla tal i det digitala firande som spelats in i förväg.

Artikeltaggar

BengtsforsBilbolagetFamiljGöteborgJan-Åke JanssonKDUNationaldagenTisselskog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare