Hoppa till huvudinnehållet

Solen värmer Granåsgården

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Fredrik Johansson är fastighetsschef på Bengtsfordhus AB. Här på en av de delar av taket på Granåsgården som fått solceller.
Fredrik Johansson är fastighetsschef på Bengtsfordhus AB. Här på en av de delar av taket på Granåsgården som fått solceller. Foto: Tommy Löfgren

Nu tar Bengtsforshus AB ett första steg till att kapa kostnaderna bland sina stora elförbrukare. Först ut är Granåsgården i Bengtsfors. Där tar man inom kort hjälp av Moder Sol för att spara pengar.

– Vi passade på att lägga solcellspaneler på den del av taket som vi bytte takpannor på. Vi utnyttjade att byggställningarna redan fanns på plats, säger Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus AB.

Solcellssatsningen sker i en tid då elpriset är historiskt lågt. Det kommer knappast att ligga kvar på den nivån hur länge som helst.

– Nej, det kan vi säga med säkerhet. Energipriset kommer inte att bli billigare i framtiden, säger han.

Sparar pengar

Årskostnaden för Granåsgården är cirka 400 000 kronor för en förbrukning på 320 000 kilowatt. Med solcellsanläggningen i drift sparar bolaget 40 000–45 000 kronor per år. Det motsvarar kostnaden för cirka 38 500 kilowatt.

Kostnaden för installationen är offererad till 378 000 kronor plus moms.

Bengtsforshus AB har låtit lägga på solcellspaneler på delar av taket på Granåsgården.
Bengtsforshus AB har låtit lägga på solcellspaneler på delar av taket på Granåsgården. Foto: Tommy Löfgren

Det handlar om 130 solcellspaneler på yta av 218 kvadratmeter. Det är mindre än hälften av taket. I dag är det inte aktuellt att lägga solcellspaneler på resten av takytan.

Fler äldreboende

En solcellssatsning på runt 400 000 kronor har funnits i Bengtsforshus budget under ett par år. Aktuella objekt efter Granåsgården är äldreboendena Solbacken, Björklunda samt Ängebäcksgården. Det finns inga beslut på var och när nästa installation ska ske.

Fredrik Johansson, bolagets fastighetschef, berättar att 2017 installerades den första solcellsanläggningen som ett test. Det var på Parkvägen i Billingsfors.

– Den har fungerat väldigt bra. Därför tycker vi att det var läge att gå vidare med en större satsning, säger Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson är fastighetschef på Bengtsforshus AB.
Fredrik Johansson är fastighetschef på Bengtsforshus AB. Foto: Tommy Löfgren

Med den nya tekniken kommer han att kunna följa driften på anläggningen, bland annat via en app på telefonen.

Solcellssatsningen är en bra affär för Bengtsforshus och för samhället.

– Vi sparar pengar samtidigt som det miljömässigt är en bra satsning, säger Fredrik Johansson.

Bengtsforshus AB stävar efter att bli helt fossilfritt bolag. Numera går tjänstebilarna på biogas och nyligen köptes ett antal eldrivna gräsklippare in.

Här omvandlas moder sols strålar till energi på Granåsgårdens nylagda tak.

Bengtsforshus AB har installerat solceller på en del av Granåsgårdens tak. Här en mindre på taket över köksdelen på baksidan.

Fredrik Johansson är fastighetschef på Bengtsforshus AB.

Snart kommer ställningarna vid Granåsgården att plockas ner. Inom kort beräknas solcellsmonteringen på delar av taket att vara klar.

Bengtsforshus och solceller

Företaget som installerat solcellsanläggningen är Nordic Solar från Töcksfors.

De första solcellerna började redan användas på 1970-talet. Sedan dess har en teknikutveckling skett.

I Sverige har ökningen av solcellsanläggningar gått snabbt. Vid utgången av 2018 fanns det 25 486 nätanslutna anläggningar.

Sett till hela Sveriges elproduktion utgör solenergi en liten andel.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforshus ABBillingsforsBjörklundaGranåsgårdenMiljöParkvägenSolbackenSolenergiTeknik och vetenskapÄngbäcksgården

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.