Hoppa till huvudinnehållet

Plötslig vändning för samverkan med Mellerud

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Mötet hölls liksom tidigare i huvudsak digitalt i Tingshusets sessionssal. Här är Torill Stjerndahl (S) uppe i talarstolen.
Mötet hölls liksom tidigare i huvudsak digitalt i Tingshusets sessionssal. Här är Torill Stjerndahl (S) uppe i talarstolen.

I förra veckan sa Melleruds kommun ja till samverka inom den sociala verksamheten. I måndags skulle Bengtsfors också ha sagt ja, men istället blev den en återremiss efter ett nytt yrkande av Socialdemokraterna. som avgjordes med votering 16-15.

Det blev en något överraskande vändning med många debattinlägg innan kommunfullmäktiges ordförande, Jan-Åke Jansson (KD) kunde slå klubban i bordet.

Då hade socialdemokraterna genom sin gruppledare, Per Eriksson, vänt på beslutsärendet som det från början fanns en majoritet för. På kommunstyrelsen sa Socialdemokraterna nej och reserverade sig mot beslutet.

Sittande sammanträde

Nu under sittande sammanträde presenterade Per Eriksson istället ett yrkande om återremiss för att få svar på en del frågor.

– Det är kommunfullmäktige som har ansvaret på sitt bord och att se det i långsiktigt perspektiv. Då behöver vi så mycket fakta som möjligt. Men det har varit lite hemliga klubben över det här, sa han bland annat.

Per Eriksson betonade att socialdemokraterna generellt är för samverkan, men att det i det här fallet inte finns motsvarigheten någon stans i Sverige.

En experimentverkstad?

– Det kan låta spännande, men det får absolut inte bli någon experimentverkstad, sa han.

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, som i inlägg och flera repliker så här långt försökt få igenom kommunstyrelsens förslag började inse att vågskålen vägt över.

– En återremiss lär vi överleva. Det här är egentligen ingen ny fråga vare sig i Bengtsfors eller Mellerud där S-ledda styren den förra mandatperioden drev den här frågan. Jag föreslår en återremiss, sa han.

Bertilsson framhöll flera gånger under debatten att det är inte verksamheten i sig som förändras i respektive kommun. Det handlar istället om en gemensam övergripande administration, samt att det är bra tajming att genomföra den nu.

Bättre resurser

– Med en samverkan skaffar vi oss bättre resurser för att stå bättre rustade för att klara framtida utmaningar. Det är ett väl beprövat sätt att samarbeta och ingen experimentverkstad. Dessutom ger det kostnadseffektivitet med delade kostnader. Det ger mer utdelning på varje skattekrona, sa Bertilsson.

Britt-Inger Sandström (SD) tycker i allmänhet att det finns risker med stora organisationer och hade först tänkt rösta för avslag, men nöjde sig nu med en återremiss.

Jerker Johansson ( C) var uppe talarstolen flera gånger och gav (S) ett par kängor efter att Per Eriksson efterlyst svar på flera frågor.

Behövs äktenskapsförord?

– S kanske vill skriva ett ”äktenskapsförord” för att vara säker på att få behålla det vi redan har.

Per Eriksson var inte sen att skärpa tonen.

– Jerker ska alltid ha något frikort. Han är ständigt i opposition och försöker lägga så mycket grus i maskineriet han kan.

Eriksson betonade att han tycker att politikerna ska stå upp för kommunfullmäktige och att det är där som besluten ska tas. Det tyckte även Nore Johansson (-) även om han uttryckte det på ett annat sätt.

– Det här är ett tjänstemannaförslag. Jag tror inte på tjänstemännen fullt ut. Min grundsyn är att det är vi politiker som fattar besluten, sa han.

Även Jan Leander (L) tyckte en återremiss var godtagbart för att belysa alla frågeställningar.

Ärendet kommer upp på nästa kommunfullmäktigesammanträde i juni.

Artikeltaggar

BengtsforsBritt-Inger SandströmEkonomiJan LeanderJan-Åke JanssonNore JohanssonPer ErikssonPolitikSocialdemokraternaTorill Sterndahl

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.