Insändarreplik: En polisman kom till skada

Insändare
PUBLICERAD:
Jenny Wester. Lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal
Foto: THOMAS WALLIN
Svar på insändare om polishändelse i Torrskog, Dalslänningen den 28 maj.
Grundbulten i ett rättssamhälle är att alla är lika inför lagen.

Svensk polis agerar därefter – allt annat vore direkt skadligt för både rättssäkerheten och förtroendet för polisen. Ett rättssamhälle utgår från de lagar som finns, inte från enskilda hänsynstaganden med risk för godtycke, särbehandling och orättvisa bedömningar. Vidare är det upp till oss alla att följa de lagar som gäller.

Från polisens sida väger säkerhetsaspekterna i arbetet alltid tungt. Våra medarbetare ställs dagligen inför svåra och riskfyllda situationer som kräver sekundsnabba bedömningar, oavsett om det är i annars lugna Torrskog eller i Göteborg. Det kan handla om liv och död.

Vid händelsen i Torrskog följde mannen i fråga inte polisens uppmaningar. Konsekvensen blev att en polisman kom till skada. Därför upprättade polisen en anmälan och en förundersökning genomfördes enligt åklagarnas direktiv – helt enligt de principer som gäller i ett rättssamhälle. Tingsrätten har därefter gjort en prövning av ärendet på sedvanligt sätt och kommit fram till ett beslut, som också har gått att överklaga. Polisen har inget med tingsrättens bedömning att göra och ska så inte ha i en fungerande rättsstat.

Jenny Wester

Lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.