Efterlängtat besked för Eds SK: ”Saknat oerhört”

Publicerad:
Carl-Göran Strutz, Eds SK, är nöjd med det senaste beskedet. Foto: Jan Lorentsson

Under torsdagen kom ett besked många idrottsälskare väntat på. Regeringen lättar på flera restriktioner, bland annat vid idrottsevenemang. Från den 1 juni får till exempel 150 löpare delta i orienteringstävlingar – nu väntar sprint i Ed.

– Det har vi saknat oerhört, säger Carl-Göran Strutz i Eds SK.

Den 1 juni tar idrotts-Sverige första steget mot ett normalt tillstånd. Då lättas flera restriktioner. 50 personer får gå på idrottsevenemang inomhus, om de har anvisade sittplatser. Utomhus är gränsen 100 utan anvisade sittplatser, respektive 500 med anvisade sittplatser.

På tävlingar utan en begränsad arena, så som seglings- och orienteringstävlingar, höjs maxgränsen för antalet deltagare från 8 till 150. Minst.

På Folkhälsomyndighetens hemsida står det att ”motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt”.

– Det har vi saknat oerhört, säger Carl-Göran Strutz i Eds SK.

Just nu är det dock datumstopp för tävlingar i skogen, då djuren får ungar. Det pågår i vårt område mellan andra helgen i maj till 1 juli. Men tätortsnära tävlingar pågår året runt. Första tävlingen för Eds SK blir 16 juni när det är sprint, den första deltävlingen av O-ligan, arrangeras på hemmaplan.

– Det är en gammal klassiker som jag sprang för 100 år sedan.

Till hösten väntar DM i olika former – medeldistans, långdistans och natt.

I Stigsökarna i Bengtsfors och OK Skärmen i Färgelanda har man inte vågat planera några tävlingar. Stigsökarna dock kommer troligtvis att öppna upp för ungdomsträning.

I Västra Götalandsregionen ligger de särskilda rekommendationerna kvar till den 6 juni. Dock gäller inte dessa för idrottsevenemang.

”De regionala rekommendationerna för Västra Götaland som gäller till och med 6 juni handlar i första hand om skydd för individen, till exempel att använda munskydd i kollektivtrafiken, undvika trängsel, fortsätta arbeta hemifrån. Dessa regionala rekommendationer är ett tillägg utöver Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd.

De nationella smittskyddsåtgärderna från Folkhälsomyndigheten som gäller från 1 juni även i Västra Götaland, berör främst antalet besökare på allmänna möten och offentliga sammankomster. Här finns även föreskrifter om lägerverksamhet, handelsplatser, serveringsställen, tävlingsidrott, gym, sportanläggningar, motionslopp, marknader och nöjesplatser”, skriver regionen på sin hemsida.

Artikeltaggar

Carl-Göran StrutzDalslandEds SKFolkhälsomyndighetenOK SkärmenOrienteringStigsökarna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare