Hoppa till huvudinnehållet

Billingsfors IK firar dubbelt jubileum

Publicerad:
Säsongen 1946/47 spelade Billingsfors IK i allsvenskan och skrapade ihop blott tre poäng, den än i dag poängfattigaste säsongen i seriens historia.
Säsongen 1946/47 spelade Billingsfors IK i allsvenskan och skrapade ihop blott tre poäng, den än i dag poängfattigaste säsongen i seriens historia. Foto: Billingsfors IK

Det är i år hela 75 år sedan Billingsfors IK spelade i Allsvenskan i fotboll. Laget tog bara tre poäng och innehar den sista platsen i den Allsvenska maratontabellen. Förutom detta jubileum är det imorgon onsdag 115 år sedan klubben bildades av apotekaren Oscar Meyer.

Billingsfors IK hade kvalat till Allsvenskan två gånger tidigare på 30-talet men det var inte förrän säsongen 1946/47 som laget lyckades ta sig till högsta serien. Uppflyttningen kom efter seger med 4-1 i den tredje och avgörande kvalmatchen mot Landskrona BoIS på Ullevi i Göteborg. I den efterföljande Allsvenska säsongen blev det bara tre poäng och nedflyttning. Klubben blev dock känd över hela Sverige och än idag är det många som känner till den anrika föreningen.

Allting började långt tidigare när initiativtagaren och klubbens första ordförande Oscar Meyer hade samlat ihop 25 manliga ungdomar till att bilda föreningen den 26 maj 1906. Den första idrottsplatsen var fiskartorpet i en glänta i skogen som från början mätte 20 x 30 meter.Två år senare invigdes den nya idrottsplatsen Gamla Lövåsvallen.

Förutom framgångarna med allsvenskt spel och 20 år i den nästa högsta serien så var BIK också först i Dalsland med att starta ett damlag 1973. Andra idrotter förutom fotboll som klubben haft under sina 115 år är bland annat löpning, bandy, bordtennis och längdskidåkning.

Ungdomarna är framtiden

De senaste åren har klubben bara haft ett seniorlag ihop med Ärtemarks IF sedan ungdomsverksamheten försvann då skolan lades ner. Efter förra säsongen valde Ärtemark att bryta samarbetet vilket gjorde att klubben stod utan verksamhet.

Efter en intresseanmälan bland barn i åldrarna 6-12 år i samhället har dock klubben fått igång en ungdomsverksamhet igen med cirka 50 barn.

På grund av pandemin kommer dessa jubileum inte att firas på något sätt.

Artikeltaggar

AllsvenskanBillingsfors IKFotbollLövåsvallen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.