Hoppa till huvudinnehållet

Spelarna vill ha beslutet omprövat: ”Smittar vi mindre då?”

Publicerad:
Viktor Johansson i Eds FF var en av spelarna som ifrågasatte beslutet att spela enkelserier med start i augusti.
Viktor Johansson i Eds FF var en av spelarna som ifrågasatte beslutet att spela enkelserier med start i augusti. Foto: Pontus Nordwall

Beslutet att spela enkelserier och senarelägga premiären till augusti möttes av hård kritik. Nu ifrågasätter spelarna i fem föreningar beslutet i en skrivelse till Bohusläns FF och vill ha beslutet omprövat.

– Smittar vi mindre om vi spelar träningsmatcher inför 500 personer? undrar anfallaren Viktor Johansson i Eds FF.

Den 12 maj kom beskedet att Bohuslän och Dalsland gemensamt att fotbollsserierna på distriktsnivå för seniorer ska spelas som enkelserier, och premiären ska skjutas upp till i augusti. Beskedet kom bara timmar innan Folkhälsomyndigheten öppnade upp för tävlingsmatcher från 1 juni.

Beslutet möttes av hård kritik från inte minst Eds FF, som har en bred trupp på 30 spelare, där troligtvis bara hälften kommer att få speltid under de 13 matcher som väntar till hösten.

Därför beslutade anfallaren Viktor Johansson, tillsammans med en annan lagkamrat, att i en skrivelse till Bohusläns FF ifrågasätta beslutet och försöka få det omprövat. Med sig hade de representanter från fyra andra föreningar – Bengtsfors IF, IF Viken, Fengersfors IK och Högsäters GF.

– Vi vill spela fotboll och så många matcher som möjligt. Vi ifrågasatte egentligen varför vi får börja spela träningsmatcher och DM, men inte något seriespel. Smittar vi mer när vi spelar en seriematch än i en träningsmatch inför 500 personer? säger Viktor Johansson.

Träna på semestern

Att starta i augusti innebär dessutom att spelare och ledare måste fortsätta träna under semestern för att vara i form till premiären.

”Hur många spelare i i division 4 vill lägga hela sin semester på att träna och spela träningsmatcher?”, står det att läsa i skrivelsen.

Sportsligt blir det tufft för de 14 lagen i serien, vilken avgörs med små marginaler redan i vanliga fall. Nu blir det direkt orättvist, då slumpmässiga faktorer kan påverka utfallet av en match i större utsträckning, menar han.

– Vi vill att bästa laget går upp och de sämsta lagen åker ur. Nu finns risken att man åker ur på ren otur, att man får en spelare smittad, skadad eller får en dålig start. Och då syftar jag inte på Eds FF, jag tror att vi slutar högre än så, utan generellt på lagen i serien, säger Viktor Johansson.

”Finns inga rättvisor”

Svaret från Bohusläns FF blev kort och gott att det finns förståelse för frustrationen, men att man från förbundshåll har händerna bakbundna.

– Det är orättvist, det kan man hålla med om. Men i det här läget finns inga rättvisor. Restriktionerna påverkar, och det bärande argumentet är att vi inte kan lägga dubbelomgångar, säger Mikael Wireby, kanslichef på Bohusläns FF.

Viktor Johansson i Eds FF är inte nöjd med svaret, men förstår samtidigt att det ligger utanför de båda förbundens makt.

– Det är inte deras fel, och det handlar inte längre om smittspridningen. Det är administrativa hinder, och det är tråkigt att det ska bli så, säger han.

Artikeltaggar

Bengtsfors IFDalslandDivision 4 Bohuslän-DalEds FFFengersfors IKFotbollHögsäters GFIF Viken

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.