Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors elnätsavgifter näst högst i Västra Götaland

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Kostnaden för elnät som påverkar konsument varierar stort i landet, visar årets Nils Holgersonundersökning. Sett till ett typhus ligger Bengtsfors högt i regionen.
Kostnaden för elnät som påverkar konsument varierar stort i landet, visar årets Nils Holgersonundersökning. Sett till ett typhus ligger Bengtsfors högt i regionen. Foto: Johan Nilsson/TT

Elnätsavgifterna i Bengtsfors ligger i topp i Västra Götalandsregionen. Endast Falköpingsborna får betala mer för elhandeln.

Det är årets upplaga av Nils Holgerssongruppens kartläggning som offentliggör skillnaderna. Skillnaden är 3 000 kronor per år för en typlägenhet i dyraste och billigaste kommunen i landet.

Snittpriset per kilowatttimma är 94, 5 för Sverige och 86 öre i regionen.

Dubbla priset

Billigaste kommunen i Västra Götaland är Mölndal där priset sjunkit 10,4 procent det senaste året och nu är 49,2 öre per kilowattimma. Den som bor i Bengtsfors får betala mer än det dubbla - 106 öre och högst ligger Falköping med 111,3 öre per kilowattimma. Energiskatt är inte med i summan, och kwh-priset är inte heller densamma som exempelvis en villaägare ser på fakturan.

I många övriga kommuner är Vattenfall eller Ellevio leverantör och då blir kostnaderna lika. 100 öre per kilowattimma är priset i både Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål.

Typhus

I undersökningen har den årliga elnätsavgiften, enligt de priser som gällde den 1 januari 2021, beräknats för ett typhus med 15 lägenheter. Varje lägenhet har ett 16A säkringsabonnemang och en årlig elförbrukning på 2 300 kWh. Huset har ett gemensamt fastighetsabonnemang på 35A och 15 000 kWh/år.

Sett till hela landet är skillnaderna större. Mölndal är förvisso billigast i landet, men det finns flera kommuner med högre priser än Bengtsfors. I Bergs kommun kostar kilowatten över 150 öre.

Elnätsavgifterna har minskat med i snitt 2,9 procent sedan förra året främst på grund av att Vattenfall och Ellevio sänkt priset.

– Det är viktigt att komma ihåg att elnätspriserna sett över tid gått upp kraftigt. Under de senaste tio åren har elnätspriset ökat med i snitt 35 procent. Därför är det oerhört viktigt att elnätspriset fortsatt regleras. Kunden har ingen valmöjlighet när det gäller elnätsleverantör, säger Mari-Louise Persson.

Bakom Nils Holgerssongruppen står Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Artikeltaggar

BengtsforsEllevioHyresgästföreningenMölndalNyheterRiksbyggenVattenfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.