Hoppa till huvudinnehållet

Gabriel Thorn sadlar om – satsar på långlopp: ”En nytändning”

Publicerad:
Gabriel Thorn hade en säsong att glömma. Nu sadlar han om till långloppsåkare.
Gabriel Thorn hade en säsong att glömma. Nu sadlar han om till långloppsåkare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det blev till stora delar en säsong att glömma för Gabriel Thorn, men nu lämnar han Torsbyklubben SK Bore och sadlar om till långloppsåkare. Nu väntar de stora tävlingarna utomlands med den absoluta världseliten.

– Det blir nästa nivå för mig, säger 27-åringen från Bengtsfors.

Han blev tia i Borås på SM, men det var också höjdpunkten för Gabriel Thorn, som slitit med formen den här säsongen. Men nu lämnar han SK Bore och den traditionella skidåkningen och sadlar om till långloppsåkare. 27-åringen har värvats till det svenska Ski Classics-laget Team Curira.

– Det är något som jag varit sugen på ganska länge. Det var rätt tid nu när det inte gått som jag velat. Motivationen har inte varit på topp den här säsongen, säger Bengtsforsbördige Gabriel Thorn.

Långlopp är dock ingen nyhet för honom. 2020 vann han Wadköpingsloppet och gjort några gästspel i Ski Classics, inklusive sex starter i Vasaloppet där han blivit 36:a som bäst.

– Jag har alltid åkt långlopp, men aldrig tränat ordentligt för det. Det går inte hand i hand med en traditionell satsning. Så nu tänkte jag ge det en ärlig chans, säger Gabriel Thorn.

Rutinerade lagkamrater

I Team Curira finns också Vasaloppsspecialisten, norrmannen Stian Hoelgaard, fjolårets Vasaloppstvåa Klas Nilsson och den unga talangen Hanna Lodin.

– De hårdsatsar nu och har värvat in några av de bästa långloppsåkarna. När man tävlar i ett team är målet att prestera snarare än att delta. Det blir bättre förutsättningar för mig och nästa nivå i min karriär. En jättebra möjlighet och en nytändning, säger Gabriel Thorn.

Nu väntar de stora tävlingarna i långloppscupen med absoluta världseliten.

– Tidigare kunde jag ha en bra dag i Sverige utan att det resulterade i något. Nu blir det knappt några alls i Sverige, utan direkt ut i de största tävlingarna utomlands och starta alla lopp, säger han.

I tisdags meddelade SK Bore att man inte har råd att fortsätta elitsatsningen för längskidor och har bland annat tackat nej till 400 000 i sponsorpengar på grund av en policy. Nu har samtliga åkare lämnat klubben.

– Det här beslutet hade inget med den saken att göra. Det har växt fram under en lång tid, säger Thorn.

På meritlistan finns också ett SM-brons i stafett med SK Bore, en sjundeplats på SM 15 kilometer och fem världscupstarter.

Artikeltaggar

Gabriel ThornLängdskidåkningVasaloppet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.