Vårdcentralen Nygård växer

Publicerad:
Pär Nilsson, vd Bengtsforshus AB, vid den plats som byggs till vårdcentralen. Den ersätter den barack som står där i dag. Foto: Tommy Löfgren

Lokalerna i vårdcentralen Nygård i Bengtsfors kommer att disponeras om samtidigt som det blir en tillbyggnad för kontor och personalutrymmen.

Än så länge finns bara ritningen, men Bengtsforshus AB kommer att börja projektera om- och tillbyggnaden efter semestrarna.

– Hela vårdcentralen har ett behov av mer yta. I och med att folktandvården flyttar till Björkdungen frigörs mer plats, säger Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus.

Anna Nilsson är nytillträdd vårdcentralschef för Nygård.

– Jag började här tre för veckor sedan så jag har inte varit med i processen. Men det är väldigt positivt. Det kommer att bli så mycket bättre, säger Anna Nilsson.

Bengtsforshus AB köpte Nygård av norska fastighetsbolaget Conceptor i maj 2015 för drygt 9,5 miljoner kronor. Redan då var det trångt i fastigheten och det fanns diskussioner om att någon av verksamheterna på sikt skulle tvingas att flytta för att klara sitt uppdrag.

Utformat lokalerna

Nu tycks den diskussionen vara ur världen. Regionens bolag, Västfastigheter, som hyr av Bengtsforshus, har tillsammans med en representant för personalen utformat lokalerna efter behovet.

Någon beräknad kostnad för projektet finns inte, utan det kommer projekteringen att utvisa. Därefter ska arbetet lämnas ut på entreprenad.

En tillbyggnad på 15 gånger 12 meter, 180 kvadratmeter, är planerad och ska ligga där baracken intill Coop finns i dag. Där blir det plats för kontor och diverse personalutrymmen.

Parkeringarna kvar

– Det betyder att vi inte kommer att ta någon mark där det i dag är parkeringar. Dessa blir kvar, säger Pär Nilsson.

Här blir den nya entrén till vårdcentralen när ombyggnaden är klar.
Här blir den nya entrén till vårdcentralen när ombyggnaden är klar. Foto: Tommy Löfgren

Utomhus flyttas entrén till den nuvarande ingången bredvid ambulansmottagningen.

Den passagen kommer att byggas om något. Samtidigt stängs dagens ingång via apotekskorridoren och trapporna upp till vårdcentralen. Ingången till apoteket blir kvar som tidigare.

Runt hörnet

Ambulansmottagningen flyttas runt hörnet från sin nuvarande plats. Detta av integritetsskäl så att besökare till vårdcentralen inte ska möta svårt sjuka från ambulanstransporten.

Det nuvarande ambulansintaget flyttas runt hörnet vid om-  och tillbyggnaden av vårdcentralen Nygård.
Det nuvarande ambulansintaget flyttas runt hörnet vid om- och tillbyggnaden av vårdcentralen Nygård. Foto: Tommy Löfgren

Den stora förändringen är det som kommer att ske inne i lokalerna. Folktandvårdens gamla lokaler övertas av rehab.

Fler rum

På vårdcentralen blir det fler mottagnings- och behandlingsrum. Receptionen får en mer avskild plats inte så nära väntsalen som den är i dag.

Det är flytten av folktandvården som gör det möjligt med omdisponeringen av lokalerna.

Bygget av Björkdungen har dock blivit försenat när det stod stilla två veckor på grund av coronasmittad personal.

Ytterligare försening

Nu när semesterperioden snart är här handlar det om cirka två månaders försening innan det börjar bli klart.

Björkdungen, hit ska folktandvården flytta när bygget blir klart.
Björkdungen, hit ska folktandvården flytta när bygget blir klart. Foto: Thomas Wallin

Planerad inflyttning i lägenheterna är satt till den 1 september. Folktandvården ska kunna komma in i de nya lokalerna något tidigare. Men inget blir riktigt klart innan den obligatoriska slutbesiktningen skett.

Om- och tillbyggnaden av Nygård kommer att ske samtidigt som verksamheten pågår.

– Det blir jobbigt för personalen, men det går inte att lösa på annat sätt, säger Pär Nilsson.

Pär Nilsson, vd Bengtsforshus AB, vid den plats som byggs till vårdcentralen. Den ersätter den barack som står där i dag.

Här blir den nya entrén till vårdcentralen när ombyggnaden är klar.

Det nuvarande ambulansintaget flyttas runt hörnet vid om- och tillbyggnaden av vårdcentralen Nygård.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforshus ABPär NilssonVård och omsorgVästfastigheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare