Insändare: Behövs det en haverikommission för rättssystemet?

Insändare
PUBLICERAD:
Behövs det en haverikommission för att återupprätta förtroendet för rättsstaten?, skriver författaren av inlägget.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Har det svenska rättssystemet havererat?

I spåren av straffrabatter och överfulla kriminalvårdsanstalter går dömda vaneförbrytare, livstidskriminella och brottsaktiva fria ute på gatorna när de borde sitta inlåsta. Behövs det en haverikommission för att återupprätta förtroendet för rättsstaten?

Stölder, misshandel, skadegörelse och missbruk förekommer i nyhetsflödet som aldrig förr. Det gäller även i många småorter och landsbygdskommuner. Mycket av detta är orkestrerat av en liten grupp utövare, ofta kända av Polisen, men redan så hårt belastade så att de uppenbarligen blir likgiltiga inför eventuella ytterligare påföljder. Om det ens blir några påföljder. Alltför sällan leder Polisens ingripanden till skärpta straff.

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Foto: Conny Hultgren

Istället ses de brottsaktiva genast ute på gatan igen och det senaste stöldgodset kan annonseras ut på Blocket och andra Internetsajter. Det gäller även här i norra Dalsland.

Kommunerna med skola och socialtjänst har ansvaret för preventiva brottsförebyggande åtgärder. En ökande börda när allt fler föräldrar inte klarar att fostra de unga och när utlänningslagen inte fungerar. Detta drabbar de små kommunernas ekonomi hårt och vi lokalpolitiker tvingas välja bort mycket av sådant som exempelvis i skolan skulle kunna ge positiva injektioner och utveckling för unga människor.

Varför har det då blivit så här? Jag har många gånger hört kloka poliser och socialarbetare varna för att tidigare kända farliga storstadsfenomenen kommer att bli verklighet även här.

Det handlar naturligtvis om resurser – och det handlar om att staten med sina institutioner har lämnat landsbygden i sticket. När Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan drar försvinner betydelsefulla trygghetsfaktorer. Glädjande nog har vi i nutid fått förstärkt polisbevakning med skickliga områdespoliser här i norra Dalsland men antalet poliser i landskapet är få jämfört med några år tillbaka i tiden. När Polisen därför blivit ett allt mera sällsynt inslag i samhällsbilden, samtidigt som alla andra rättsvårdande myndigheter inte alls räcker till, då blir det mer eller mindre fritt fram för brottsligheten. Detta triggar motkrafter som medborgargarden och frustrerade enskilda att agera. Med risk att man går över gränsen för vad som alls är acceptabelt och rimligt och kanske med svåra påföljder för människor som egentligen drivs av att lagar ska följas och ”gammaldags sunt bondförnuft” ska gälla.

För en månad sedan tog tre unga män i våra bygder ”saken i egna händer” och gav sig på en känd brottsaktiv person. De sitter fortfarande häktade sedan det hela tydligen spårat ut. Deras ”offer” är emellertid ute och igång…

Utvecklingen måste brytas. Vaneförbrytare ska inte gå ute på fri fot, de ska befinna sig bakom lås och bom och där få straff men också vård. När de släpps ut bör det ske på prov.

Påföljder och rättssystem måste rättas till. Det behövs en haverikommission för att komma till rätta med det svenska rättssystemet! Detta behöver göras klart för regeringen. Det är sedan länge dags för justitieminister Morgan Johansson att agera.

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.