Insändare: Post varannan dag inget problem

Insändare
PUBLICERAD:
May Hallsten.
Svar till Jessica Thunander och Elin Segerlind, riksdagsledamöter (V) och Anders Bengtsson, SD, Dalslänningen den 7 maj.

Jessica Thunander är ansvarig för postfrågor i riksdagen. Det kan man inte tro när man läser alla felaktigheter i insändaren den 7 maj. Vill berätta följande för er alla:

Posten åker inte förbi alla lådor dagligen utan varannan dag. Detta blir miljövänligare och det behövs färre fordon. Tvärtemot vad ni påstår.

Tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS) har undersökt hur de boende i södra Sverige reagerat, där det prövades i höstas och 1200 personer intervjuades. En stor majoritet var positiva med tanke på miljön och 84 procent hade inte påverkats alls av ändringen. Tvärtemot vad ni påstår.

Vidare tror ni att andra företag ska åka med enstaka brev, vem ska betala de resorna? Ska du ha ett vinstdrivande företag så måste du ha efterfrågan på dina varor och tjänster. Eftersom breven minskar i allt snabbare takt så finns det ingen utvecklingspotential alls. Tvärtemot vad ni påstår.

Det är redan över 3 miljoner användare av Kivra så där kommer ännu fler brev att skickas i fortsättningen.

Jag bor fyra kilometer in i skogen på en grusväg, sista stället där vägen slutar. Jag får min lördagstidning på måndag/tisdag, jag inser att breven minskar och att vi inte ska köra en massa mil dagligen med mindre och mindre post att dela ut. Om de viktiga breven kommer en dag senare får väl gå, tidningen kan jag läsa på nätet och de dagar jag inte får post kan jag glädja mig åt att det inte kommer några räkningar.

Anders Bengtsson (SD) skriver att nedmonteringen av Sveriges landsbygd måste upphöra.

Jag anser att pandemin har gjort att många fått upp ögonen för natur, livet på landet, odling, vandring med mera. Butiker öppnar på små orter för människor har upptäckt att det går att handla på hemmaplan och spara på miljön. Jag tycker det är helt fantastiskt, alla hus och stugor går åt som smör i solsken. Det är ett uppsving för landsbygden nu, här har aldrig passerat så många cyklister tidigare och det är så roligt att så många upptäcker vårt fina Dalsland. Vi får inflyttning, människor kan arbeta hemifrån eller från stugan ibland, här har varit välbesökt i stugorna under pandemin.

Det finns så många fördelar med att bo på landet och att det inte kommer post alla dagar är inget problem. Hade jag varit gruppledare eller riksdagsledamot så hade jag nog fokuserat på lite större problem än postutdelningen.

Då kunde jag debatterat om varför många ungdomar utvisas efter utbildning, varför kvinnor misshandlas i hemmen, varför vi inte klarar miljömålen, varför vi mår så dåligt i själen, varför vi rör oss för lite osv. I denna pandemi som råder kan vi verkligen tacka för att vi bor i Sverige, här finns pengar och resurser, men om vi som insändarskribenterna tycker, ska lägga pengar på att finansiera mina brev så blir det mindre pengar i statens kassa till sjukvård, skola m.m. framöver.

Sen hoppas jag att Jessica Thunander (V), ansvarig för postfrågor, i fortsättningen tar reda på fakta innan hon skriver insändare.

May Hallsten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.