Här är de populäraste hundnamnen i Dalsland

Publicerad:
Golden retriever är den vanligaste hundrasen i Dalsland och vanligaste namnet bland hundarna i landskapet är Bella. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Bella, Molly och Ronja är de populäraste hundnamnen i de Dalsländska kommunerna för närvarande.

Det är försäkringsbolaget IF som gjort en sammanställning av statistik från Jordbruksverket, som visar de mest populära namnen i landet på kommunnivå. Sammanställningen är extra intressant detta pandemiår då fler än vanligt skaffat hund. Jordbruksverkets statistik visar drygt 75 000 nyregistreringar i hela landet mellan april 2020 och mars 2021. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma period året innan.

I hela landet är det Molly som toppar med 8 423 hundar medan 6 829 hundar heter Bella. På tredje plats kommer Charlie med 5 329 och därefter Doris som 4 742 hundar kallas. Sedan följer Ludde, Sigge, Sally, Wilma, Elsa och Bamse.

För Dalslands del sticker alltså Ronja ut lite grand och det är i Dals-Ed som detta hundnamn är mest populärt. Dock handlar det bara om nio hundar.

Bland kommunens 733 hundar - där vanligaste rasen är drever - är det 9 som heter Ronja. Övriga populära hundnamn i Dals-Ed är Bella, Wilma, Bamse, Buster och Doris.

Golden retriever i Bengtsfors

I Bengtsfors är Golden retriever den vanligaste rasen bland kommunens 1431 hundar och av dessa heter 18 Bella. Därefter följer Molly, Charlie, Boris och Sally. I Bengtsfors har det totala antalet registrerade hundar ökat, från 1 389 hundar år 2019 till 1 431 under 2020.

Bella i Färgelanda och Åmål

I Färgelanda finns 1 158 hundar, 17 heter Bella följt av Molly, Ronja och Charlie. Populäraste rasen är schäfer.

Även i Åmål är det Bella som är populäraste namnet och i likhet med Bengtsfors är Golden retriever vanligast. Det finns 1551 hundar i Åmål.

Mellerud har Molly som favoritnamn bland sina 1 230 hundar och även där är rasen Golden retriever vanligast.

Västra Götaland

I Västra Götaland finns 141 741 registrerade hundar, enligt Jordbruksverket. Sett till befolkningen är det färre än på de flesta andra håll i landet.

Av dessa har 1 306 namnet Molly. Det är det vanligaste hundnamnet i länet enligt Jordbruksverket, följt av Bella, Charlie och Doris.

Artikeltaggar

ÅmålBellaBengtsfors kommunDals-Eds kommunDalslandDjur och naturHundJordbruksverket

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare