Hoppa till huvudinnehållet

Eds RS påverkar svensk ridsport om sexualbrott

Publicerad:
Eds RS fick gehör vid Svenska Ridsportförbundets årsmöte för ett förslag om att ledare och tränare som får förnyad licens ska kunna visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister.
Eds RS fick gehör vid Svenska Ridsportförbundets årsmöte för ett förslag om att ledare och tränare som får förnyad licens ska kunna visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister. Foto: Kallestad

Eds RS vann en seger när Svenska Ridsportförbundet nyligen höll sitt årsmöte. En motion om att ledare och tränare som får förnyad licens ska kunna visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister hade skickats in. Detta för dessa ska kunna visa att det inte finns domar om sexualbrott och annat i bagaget.

– Det handlar ytterst om att skydda våra barn och ungdomar och skapa en trygg miljö för dem genom att ta barnkonventionen på allvar, säger Anna Johansson, ordförande i Eds Ryttarsällskap, och den som undertecknade föreningens motion.

Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnens rättigheter - Barnkonventionen – svensk lag.

Ska skyddas

I konventionens artikel 19 står det:

”Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp.”

–  Det handlar ytterst om att skydda våra barn och ungdomar och skapa en trygg miljö för dem genom att ta barnkonventionen på allvar, säger Anna Johansson, ordförande i Eds Ryttarsällskap.
– Det handlar ytterst om att skydda våra barn och ungdomar och skapa en trygg miljö för dem genom att ta barnkonventionen på allvar, säger Anna Johansson, ordförande i Eds Ryttarsällskap. Foto: Tommy Löfgren

Det här betyder bland annat att alla föreningar, inte bara inom ridsporten, ska kunna begära av sina ledare att få se ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Trygga val

Hade det funnits med i processen innan Svenska Ridsportförbundet utfärdar licenser hade föreningarna kunnat känna sig trygga i sina val av ledare och tränare som har förbundslegitimation, anser Eds RS och skriver:

”Det borde även få den bieffekten att ledare som idag håller träningar utan att vara inne i Svenska Ridsportförbundets system ser ytterligare ett värde att gå förbundets utbildningar.”

Motionen från Ed gick först för beredning hos Västergötlands Ridsportförbund som ställde sig bakom den och skickade vidare till Svenska Ridsportförbundets årsmöte.

Men där blev det först avslag hos förbundsstyrelsen.

Oväntat stöd

– Då dök ett oväntat stöd upp. Jag blev kontaktad av en representant för Nacka Ridklubb som tyckte att vi tillsammans skulle driva frågan som ett tilläggsyrkande gentemot förbundsstyrelsen, säger en glad Anna Johansson.

Resultatet blev att förbundsstyrelsen justerade sitt förslag. I stället för att avslå motionen beslöt förbundsstämman att fortbilda tränare och officiella funktionärer i ansvaret när det gäller utdrag ur belastningsregistret.

Vidare att man ska göra en översyn av rutiner som gör det möjligt att licensierade tränare kan uppvisa ett begränsat registerutdrag.

Artikeltaggar

Anna JohanssonBarnkonventionenEds RyttarsällskapHästHästsportNyheterSexualbrott mot barn

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.