Insändare: Nej till gårdsförsäljning av alkohol

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenterna säger nej till gårdsförsäljning av alkohol.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Regeringen har tillsatt en tredje utredning för att se över möjligheterna att tillåta privatiserad alkoholförsäljning, så kallad gårdsförsäljning.

Trycket från näringslivet, särskilt alkohollobbyn, är högt och motiveringen lyder att det skulle lösa mycket av landsbygdens problem – att det skulle få landsbygden att ”blomma”.

Ett krav som inför pågående utredning ställdes av regeringen är att Systembolagets monopol måste säkras. Vi från Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland är dock övertygade om att en privatiserad alkoholförsäljning oundvikligen skulle leda till att Systembolagets monopol försvinner. Skulle ”gårdsförsäljning” av alkohol införas skulle detta innebära att alla som tillverkar alkohol måste få samma och rättvisa villkor. Den s.k. likställighetsparagrafen kräver lika villkor och begränsas inte geografiskt. Det betyder att minst 300 mikrobryggerier i storstäderna också skulle få sälja sina produkter direkt till kund. Privata intressen skulle ta över och tillgängligheten till alkohol öka. Till vilket pris?

När denna fråga utreds behöver vi alla förstå att vi inte kan se alkohol som vilken annan handelsvara som helst, då den har en säregen påverkan på folkhälsan. Det går inte att komma ifrån att en privatiserad alkoholförsäljning, med ökat antal försäljare, skulle öka tillgängligheten till alkoholen samt minska våra möjligheter till god tillsyn och kontroll över denna. Detta skulle i sin tur leda till en rad negativa folkhälsorelaterade konsekvenser, inte minst för våra barn.

Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har vart femte barn i Sverige någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblematik. Detta innebär 430 000 barn vars liv ofrivilligt har påverkats av alkoholens negativa verkan. Alkoholen är dels den största riskfaktorn när det gäller våldsbrott och den kostar samhället 103 miljarder kronor, bland annat på grund av medföljande skador, sjukdomar och för tidig död. Vill vi verkligen ha fler barn som behöver uppleva alkoholens negativa konsekvenser?! Vi ska i stället arbeta för att minska denna siffra till noll!

Med detta sagt är gårdsförsäljningsutredningen en enorm fara för hela samhället. Det är därför viktigt att vi ser på alkoholen ur ett folkhälsoperspektiv och inte ett näringslivsperspektiv. Det är vi alla skyldiga våra medmänniskor!

Systembolaget har en viktig, skyddande, roll i vårt samhälle och Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland vill inte se en privatiserad alkoholförsäljning i det svenska samhället. Den riskerar att leda till förödande konsekvenser för dig som individ, dina anhöriga och samhället i sin helhet. Detta inkluderar alltså även landsbygden. Om förespråkare för privatiserad alkoholförsäljning menar att införande av detta skulle få landsbygden att ”blomma”, undrar vi vilken giftig blomma ni menar?

Hanna Myhrfeldt och Elsa Gatica Arikhan

Konsulenter vid Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.