Helena poddar för att ge en röst åt invånarna i Dalsland

Mänskligt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Här, i ateljén på gården i Håbol, poddar Helena Noreen om Dalsland. I bakgrunden syns barnbarnet Lou som är på besök.
Foto: Sanna Stark
Bland smörgåsbordet av podcasts får lyssnare en inblick i exempelvis kriminalitet, storstäder och kändisar.
Men Helena Noreen, från Håbol, vill ge en röst åt människor som bor på landsbygden. Därför startade hon Lantispodden.
– Det är som att den här världen inte existerar, säger hon.

– Här är det tyst. Allt handlar om tystnad, säger Helena Noreen samtidigt som hon drar igen dörren till sin ateljé på gården i Håbol. Här, i lokalen som tidigare var ett stall, får hennes konstnärssjäl utlopp i form av att måla – och att podda.

Helena Noreen brinner för landsbygden. Själv är hon uppvuxen i Stockholm, men under sin barndom ägnade hon mycket tid på en släktings gård i Ärtemark.

– Jag var en stockholmare som ville ut. Jag blev stressad av att bo i stan och inte ha någon kontakt med naturen. I Stockholm var allt bara gator, och man såg inte skillnad på årstiderna. Jag missade så mycket, säger hon.

1981 tog hon tag i saken och köpte det då fallfärdiga ödehuset i Håbol. Ett stort renoveringsjobb, men som tur var är hennes man praktiskt lagd, menar Helena Noreen.

– Jag är så nostalgisk. Förr bodde många barn här, och många hästar och kor fanns det. Men allt hade försvunnit, säger hon.

"Måste ha roligt”

Nu har hon alltså startat Lantispodden, där hon bjuder in gäster och berör ämnen från landsbygden med fokus på Dalsland och Värmland. Är man en loser om man flyttar tillbaka till landsbygden? Varför väljer man att bo kvar, och kan man älska både landsbygd och stad? Dalsländska dialekten – bär man den med stolthet eller skam?

– Min drivkraft är att ge en röst till människor som inte bor centralt. Det är som att den här världen inte existerar, säger Helena Noreen.

Hittills har såväl hemvändare och lokala invånare, som aldrig tänker lämna sin hemort, gästat podden. Men att fråga och diskutera saker med främlingar är inte obekant för Helena Noreen.

Som yrkesbakgrund är Helena Noreen nämligen utbildad socionom, terapeut och lärare.

– Egentligen har jag ju intervjuat hela mitt liv, fast patienter i stället, säger Helena Noreen och fortsätter:

Att intervjua är inte obekant för Helena Noreen.
Foto: Sanna Stark

– Att ta hand om människor är rätt tungt. Det var tufft och jag hade liksom med mig jobbet hem. Jag har alltid behövt kreativa saker vid sidan om arbetet, man måste ha roligt, säger hon.

Poddat tidigare

På fritiden har Helena Noreen genom åren dokumenterat sin bygd i både bild och skrift. Dessutom har hon tidigare drivit den så kallade ”Soctantpodden” tillsammans med Bitte Ingemansson.

– Båda är så kallade ”Soctanter”. Vi upplevde att massmedia ”gör ner” socialsekreterare, så vi intervjuade anställda inom socialtjänsten. Vi ville uppmärksamma och ge den rätta bilden av att jobba som socialarbetare, säger hon.

Tufft att värna om bygden

Klipper, redigerar och publicerar poddavsnitten gör Helena Noreen på egen hand, under handledning av en frilansande radiojournalist.

– Jag är väl ingen fena på teknik och sociala medier, men jag försöker så gott jag kan, säger hon.

I dagsläget har hon hunnit släppa fyra avsnitt.

– Parallellt med att jag gör den här podden har tanken om att det är förjävligt att inte fler bor i Dalsland växt fram. Det blir alla dessa nedläggningar och mindre och mindre service i Dalsland, och hela landsbygden generellt, säger hon.

– Men det känns som att landsbygden har fått ett uppsving tack vare pandemin. Alla sitter ju hemma, och det har förändrat intresset för att få komma ut, fortsätter Helena Noreen.

Att fler inte bor i Dalsland är förjävligt, tycker Helena Noreen.
Foto: Sanna Stark

Hus på landsbygden finns det – däremot står många och förfaller, öde och obebodda, och är svåra att ta över.

– Norge har en lag om att husen måste brukas. Det har däremot inte Sverige, och då är det tuffare att värna om sin landsbygd, säger Helena Noreen.

Egna koder

En annan tanke som har växt fram hos Helena Noreen är huruvida hon själv har präglats av Dalsland.

Här, på Kafé Schuckert i Dals Långed, är Helena Noreen i full gång med att podda tillsammans med gästerna Rebecca Lager, till vänster, och Johanna Nordling på telefon. Dessutom gästar jag, reporter-Sanna som efter några år i Göteborg kan konstatera att jag aldrig flyttar ifrån Dalsland igen, avsnittet.
Foto: Sanna Stark

– Hur är skillnaden att växa upp i en stad jämfört med på landsbygden? Jag var ju själv en storstadsflicka. Man har ju sina egna, små koder här ute. Jag kommer ihåg när en semestrande Stockholmsfamilj kom hit ut och högg ner alla enar på en mark. Så gör man ju bara inte, säger hon och skrattar.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.