Hoppa till huvudinnehållet

Sällsynt fågel hade vägarna förbi

Publicerad:
Här inspekterar ringtrasten Bengtsfors marker. Fotografierna på bordet har Ingemar Nilsson tagit.
Här inspekterar ringtrasten Bengtsfors marker. Fotografierna på bordet har Ingemar Nilsson tagit. Foto: Sanna Stark

Gunvor och maken Ingemar Nilsson fick ett oväntat besök bakom huset häromveckan. I trädgården på Sidan Södra i Bengtsfors stannade nämligen en ringtrast till och kollade läget.

Plötsligt dök den upp, den sällsynta ringtrasten med sitt vita bröst. Förmodligen är den på väg upp till fjällen, men stannade lyckligtvis till hos Gunvor och Ingemar Nilsson på Sidan Södra i Bengtsfors. Paret trodde knappt sina ögon, men var snabba med att ta fram kameran.

Snabba puckar gällde när paret fick syn på ringtrasten.
Snabba puckar gällde när paret fick syn på ringtrasten. Foto: Ingemar Nilsson

– Vi har två hanar och en hona som har varit framme hos oss och grannen varje dag sedan 25 april. Vem vet, de kanske stannar här, säger Gunvor Nilsson.

Paret har hört Jan Uddén, djur- och naturexpert, berätta att ringtrasten är en raritet att få se på våra marker i Radio Väst. Ornitologen Kent-Åke Gustavsson har varit på plats hos Gunvor och Ingemar Nilsson och konstaterat att det minsann är en ringtrast som det rör sig om.

Den halvmåneliknande färgteckningen är ett kännetecken hos ringtrasten.
Den halvmåneliknande färgteckningen är ett kännetecken hos ringtrasten. Foto: Ingemar Nilsson

– Vi och våra grannar har haft flera sällsynta fåglar på besök i trädgårdarna. Vi har haft en fasantupp och ibland har hökar flugit in i våra fönster. Jag vet inte vad det är med trädgården som de gillar, men något verkar det ju vara i alla fall, säger Gunvor Nilsson och skrattar.

Artikeltaggar

BengtsforsDjur och naturFåglarKent-Åke Gustavsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.