Hoppa till huvudinnehållet

Magisk föreställning väntar eleverna i grundskolan

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
"Den magiska musikskolan" är en digital föreställning som kommer att visas för elever i årskurs ett till fem i kommunens alla grundskolor. Föreställningen görs i samarbete mellan Sofia Magnusson, från kommunens kommunikationsfunktion, Katja Rasila, pianopedagog på Kulturskolan och Ulrika Dalbert, bibliotekarie och författare till sagan.
"Den magiska musikskolan" är en digital föreställning som kommer att visas för elever i årskurs ett till fem i kommunens alla grundskolor. Föreställningen görs i samarbete mellan Sofia Magnusson, från kommunens kommunikationsfunktion, Katja Rasila, pianopedagog på Kulturskolan och Ulrika Dalbert, bibliotekarie och författare till sagan. Foto: Sanna Stark

Den magiska musikskolans instrument har plötsligt rymt och måste fångas in igen.

Det är en liten glimt av vad en saga, som är skriven av bibliotekarien Ulrika Dalbert, kommer att bjuda Bengtsfors kommuns grundskoleelever på framöver.

På grund av pandemin kan Kulturskolan i Bengtsfors inte genomföra sina sedvanliga föreställningar eller instrumentvisningar. Men hos Katja Rasila, pianopedagog, föddes en idé tidigare i år.

– Jag tänkte att vi måste göra någonting för att vi ska synas, säger hon.

Något annorlunda vill Kulturskolan bjuda på, frågan var bara vad. Men av en slump visade det sig att Ulrika Dalbert, bibliotekarie i Bengtsfors, redan har en lämplig saga – färdigskriven.

– Vi träffades och började brainstorma. Det var en riktig process, säger Ulrika Dalbert.

Lokal förankring

Nu har Katja Rasilas idé resulterat i att Kulturskolan, i samarbete med biblioteket och kommunikationsfunktionen i Bengtsfors kommun, har spelat in en digital föreställning av sagan på scenen i Odéon.

– Vi funderade på vem som skulle kunna göra illustrationer till sagan. Då visade det sig att Sofia Magnusson ställer upp som frivillig, och då blir det ju faktiskt mer som "vår" saga, säger Ulrika Dalbert.

Ulrika Dalbert, till höger, hade redan en färdig saga när idén föddes hos Katja Rasila. Sofia Magnusson, till vänster, är illustratör.
Ulrika Dalbert, till höger, hade redan en färdig saga när idén föddes hos Katja Rasila. Sofia Magnusson, till vänster, är illustratör. Foto: Sanna Stark

Att Sofia Magnusson, kommunikationssamordnare på Bengtsfors kommun, kan illustrera visade sig vara en dold talang. Sagan och dess illustrationer går ut på, utan att avslöja för mycket, att en magisk musikskola plötsligt blir av med nästintill alla sina instrument inför en stor konsert.

– Vi utgick från den lokala förankringen. Kulturskolan blev en magisk musikskola, bokbussen en musikbuss och våra musiklärare blev elever som letar upp magiska instrument i olika länder, säger Ulrika Dalbert.

Elva länder, och till och med månen, ska besökas. Till varje område spelas en lämplig låt. Slutet gott, allting gott, tror man kanske. Men på slutet tar sagan en oväntad vändning.

Föreställningen spelades in på Odéons scen under helgen.
Föreställningen spelades in på Odéons scen under helgen. Foto: Sanna Stark

– Men det kommer att lösa sig och alla är med på ett 50-årsfirande, säger Ulrika Dalbert.

Föreställningen spelades in under helgen och kommer snart att visas digitalt för alla elever i årskurs ett till fem i kommunens grundskolor.

– Det känns så roligt att vi kom fram till det här, säger Katja Rasila.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors bibliotekBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)NyheterSofia MagnussonUlrika Dalbert

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.