Hoppa till huvudinnehållet

Tar initiativ till insamling för brottsdömd: "Rättsövergrepp"

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Erik Sandberg, Jerker Johansson, Per Jonsson, Donald Andersson, Marianne Ågren, Kåre Karlsson, Linda Höder-Stenegren och Marie-Therese Harfouche är initiativtagarna bakom insamlingen.
Erik Sandberg, Jerker Johansson, Per Jonsson, Donald Andersson, Marianne Ågren, Kåre Karlsson, Linda Höder-Stenegren och Marie-Therese Harfouche är initiativtagarna bakom insamlingen.

En grupp privatpersoner i Bengtsfors kommun agerar nu mot att en man i dryga 75-årsåldern blivit dömd för försök till grov misshandel mot en civilklädd polis.

– Jag är väldigt glad, tacksam och förvånad över detta, säger den dömde mannen.

Privatpersonerna, som alla är Centerpolitiker, menar att det är polismannen, och inte 75-åringen, som har agerat fel. Nu startar de en insamling för att försöka täcka bland annat det skadestånd som 75-åringen dömdes att betala.

Insändare: Skamlig dom för att lokal poliskännedom saknas

– Det är ett rättsövergrepp som den här mannen blivit utsatt för, menar Erik Sandberg, en av privatpersonerna bakom insamlingen.

I våras dömde Vänersborgs tingsrätt 75-åringen till samhällstjänst och skadestånd för försök till grov misshandel då han, enligt rätten, ska ha försökt köra på en polisman med bil.

75-åringen dömdes till 220 timmars samhällstjänst och ska betala ett skadestånd på 15 000 kronor till polismannen. Vidare ska han betala advokatkostnader och en summa till Brottsofferjouren.

– Det landar väl på totalt cirka 20 000 kronor, säger den dömde mannen själv.

"Jag är oskyldig"

Mannen anser att han är oskyldig till brott.

– Den här polismannen var civil och visade inte upp någon bricka när jag kom till platsen där de tydligen höll på att utreda ett brott. I stället bad han mig att jag skulle identifiera mig. Men jag blev fundersam på om han verkligen var polis och försökte köra därifrån. Då klängde han sig fast i bilen och tydligen så körde jag på hans fot. Men det var oavsiktligt och heller inget jag blev dömd för.

75-åringen körde på polismannens fot. Men tingsrätten menade att detta skedde oavsiktligt. Däremot dömdes 75-åringen för försök till grov misshandel då han, enligt rätten, strax därefter ska ha varvat motorn och försökt köra på polismannen med bilen.
75-åringen körde på polismannens fot. Men tingsrätten menade att detta skedde oavsiktligt. Däremot dömdes 75-åringen för försök till grov misshandel då han, enligt rätten, strax därefter ska ha varvat motorn och försökt köra på polismannen med bilen. Foto: THOMAS WALLIN

I stället blev mannen dömd för försök till grov misshandel.

Detta eftersom 75-åringen, enligt vad polismannen själv och två vittnen uppgett, ska ha varvat motorn på fyra meters håll och sedan kört rätt mot polismannen. Polismannen klarade sig undan genom att hoppa åt sidan.

75-åringen har, å sin sida, hela tiden förnekat brott och menar att han flydde fältet när han dessutom såg att polismannen hade dragit ett skjutvapen.

Startar insamling

Nu startar en grupp privatpersoner en penninginsamling för att hjälpa 75-åringen.

De som står bakom denna är Centerpolitikerna Erik Sandberg, Per Jonsson, Jerker Johansson, Donald Andersson, Linda Höder-Stenegren, Marie-Therese Harfouche, Kåre Karlsson och Marianne Ågren.

– Men vi agerar inte som Centerpolitiker, utan gör det här i egenskap av privatpersoner. Jag känner själv den här mannen väl och vet att han är en fridens person. Om polismannen bara hade talat med honom på ett lugnt och sansat sätt så hade det här aldrig hänt, menar Erik Sandberg.

Tacksam för stödet

75-åringen är glad över responsen.

– Jag är väldigt glad, tacksam och förvånad över detta, säger han.

Han berättar också att det är många som har hört av sig och tyckt att det var konstigt hur det hela gick till.

– Jag är oskyldig och om jag hade varit yngre så hade jag överklagat domen. Men nu vill jag använda den tid jag har kvar till annat.

Erik Sandberg har förståelse för detta.

– Han vill bara glömma allt elände, men det är viktigt att han får någon form av upprättelse. Det här är ett rättsövergrepp. Jag är själv för att vi behöver skärpa upp arbetet mot buset i samhället, men det får inte bli så att vanliga civilister som råkar hamna mitt uppe i en sådan här situation ska behöva råka illa ut, säger Erik Sandberg.

Fotnot: På sidan 4 i dagens tidning finns också en insändare undertecknad av de åtta privatpersoner som står bakom insamlingen.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunDomarDonald AnderssonErik SandbergInsamlingarJerker JohanssonKåre KarlssonLinda Höder-StenegrenMarianne ÅgrenMarie-Therese HarfoucheNyheterPer JonssonSkadeståndVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.