Hoppa till huvudinnehållet

Mellerudsklubbarna har öppnat för träning igen

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
När Tösse och Åsebro kan mötas ige återstår att se, men nu har Mellerudsklubben åtminstone börjat träna igen. Tösses Maazim Abdullahi Osman utmanar här Åsebros Jonatan Ugrell i en match 2019.
När Tösse och Åsebro kan mötas ige återstår att se, men nu har Mellerudsklubben åtminstone börjat träna igen. Tösses Maazim Abdullahi Osman utmanar här Åsebros Jonatan Ugrell i en match 2019. Foto: Elinor Thuresson

Mellerud, Åsebro, Håfreström och Kroppefjäll var alla tvungna att pausa sin verksamhet under april, på grund av den höga smittspridningen i Melleruds kommun. Men den här veckan drog alla klubbar i Nordalsalliansen i gång igen.

I början av april pausade alla klubbar i Mellerud sin verksamhet. Detta på grund av en stor smittspridning i kommunen, samt att vissa av klubbarna fått in smitta i både ungdomslag och A-lag.

Under april stängde kommunen alla sina idrottsanläggningar för bokning och Nordalsalliansen valde då att stänga det gemensamma konstgräset.

Men nu, efter en månads uppehåll, är lagen i gång med träningen igen.

– Det är väldigt positivt. Nu väntar vi bara på besked om serien, säger Thomas Clarholm, ordförande i Melleruds IF, och fortsätter:

– Det verkar bli en dubbelserie ändå och det är det alla vill, egentligen. Det blir lite press när du har vetat att andra lag tränar, men nu är vi i gång.

Melleruds IF har dessutom börjat träna på naturgräs.

– Det är inte världens bästa plan, men det är naturgräs åtminstone.

På lagets träningar finns också ett nytt, meriterat ansikte. Målvakten Jonathan Erlandsson, som har spelat för klubbar som IK Oddevold, Vänersborgs FK och IK Sleipner, har anslutit till klubben.

Är vaksamma

Även om smittspridningen i Melleruds kommun gått ned de senaste två veckorna är Thomas Clarholm och resten av Melleruds IF fortsatt vaksamma.

– Du vet inte med den här smittan, det kan komma nya besked från kommunen eller Folkhälsomyndigheten vilken dag som helst, säger Thomas Clarholm och fortsätter:

– Vi är vaksamma, byter om hemma och lämnar när träningen är slut.

Kroppefjälls IF har också tillåtit sina lag att träna igen, men vissa har valt att avvakta.

– Hälften av lagen har börjat och resten väntar en vecka till, säger Mikael Andersson, kanslist i klubben.

Kroppefjäll tränar än så länge på konstgräset, men kommer nästa vecka att använda sig av naturgräs.

Är tanken att prova och se om ni behöver stänga igen eller kör ni på fullt ut nu?

– Nu kör vi på. Vi följer de rekommendationer och restriktioner som bestäms, men vi har fått grönt ljus.

Fick stänga två gånger

Håfreströms IF var den klubb i Mellerud som klarade sig lindrigast undan i början av april. Föreningen kunde öppna verksamheten efter några dagar, men tvingades stänga igen när smittspridningen steg ytterligare och konstgräset stängde.

– Vi hann köra två eller tre pass, säger Kjell-Arne Karlsson, ordförande i fotbollssektionen.

Nu har dock klubben inlett träningen igen och går på naturgräs från och med måndag.

– Det var gött att börja igen, även om vi inte vet när vi får spela matcher, säger Karlsson.

Svårt att motivera

Åsebro IF:s tränare Peter Svensson berättar att klubben har öppnat igen men försiktigt. Klubben hade stängt träningsverksamheten i tre veckor.

– Vi har tränat tisdag och torsdag, säger Svensson.

Hur kändes det att komma i gång?

– Det är klart att det är skönt men det är fruktansvärt jobbigt att inte veta vad som händer. Att träna utan att spela matcher är svårt och det blir svårt att motivera killarna. Jag hoppas att det vänder nu, säger Peter Svensson och fortsätter:

– Vi hade inga smittor här förra året och inga problem med matcher. Jag köper inte riktigt strategin, det är mycket annat än fotboll i samhället som innebär problem.

Artikeltaggar

FotbollHåfreströms IFMellerudMelleruds IFÅsebro IF

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.