Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Skamlig dom för att lokal poliskännedom saknas

Publicerad:
Författarna av inlägget ifrågasätter hur polis och rättsapparat fungerar i fallet med den dömde äldre mannen i Bengtsfors.
Författarna av inlägget ifrågasätter hur polis och rättsapparat fungerar i fallet med den dömde äldre mannen i Bengtsfors. Foto: Oskar Sjölander

15 000 kronor i skadestånd, 10 000 kronor för målsägarbiträde, beslagtagen bil i två månader och 220 timmars samhällstjänst, anhållen och tre nätter i arresten.

Insändarreplik: Polisyrket är utsatt – även i DalslandInitiativtagare till en stödinsamling för brottsdömd: "Rättsövergrepp"

Det blev resultatet när en 76-årig man i Torrskog skulle hjälpa några grannar att reparera en bil. Att paret med den trasiga bilen var gripna och att 76-åringen körde in i ett bakhåll var omöjligt att veta. När en civilklädd man med stort skägg ville att mannen skulle uppge personnummer så frågade sig den nu dömde mannen, varför då?

Mannen blev rädd och ville inte vara kvar. Den civilklädde polisen tryckte sig in i kupén och försökte ta bilnycklarna medan bilen rullade bakåt. Den civilklädde polisen var aggressiv och backspegeln bröts av i tumultet. Polisen drog pistol och situationen blev ännu mer hotfull. 76-åringen åkte bort till en granne för att känna sig trygg. När mannen parkerat bilen så kom uniformerad polis ikapp och fel nummer två begicks. Den 76-årige mannen blev anhållen från fredag till måndag. Det skall inte få gå så här fel, polisen skall inte få skapa en liknande situation i en så lugn miljö. Det är bra med fler poliser och skärpta straff men på det här viset ska det inte få gå till. Att polisens arbetssituation i storstäderna är påfrestande rättfärdigar inte att bete sig så här. Hade det varit poliser med god lokal kännedom så hade aldrig det här hänt. Det är stor och evig skam att utsätta en hederlig medborgare på ålderns höst för ett liknande rättsövergrepp. – Hade jag varit 20 år yngre så hade jag överklagat, nu vill jag ha lugn och ro den tid jag har kvar säger den nu dömde.

Civilbefolkningen skall kunna lita på att bli rättvist behandlade av polismyndigheten. Vi hoppas att något liknande aldrig inträffar igen.

Erik Sandberg

Donald Andersson

Linda Höder-Stenegren

Marie-Therese Harfouche

Kåre Karlsson

Per Jonsson

Jerker Johansson

Marianne Ågren

Artikeltaggar

DomarDonald AnderssonErik SandbergInsändareJerker JohanssonKåre KarlssonMarianne ÅgrenMarie-Therese HarfoucheMisshandelPer JonssonPolisenTorrskog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.