Hoppa till huvudinnehållet

Hon ska bygga upp Dalslands första campus: ”Jag är ganska orädd”

Publicerad:
Kristina Sandström har ett stort ansvar på sina axlar när hon nu ska förverkliga planerna kring en satsning på Campus Dalsland i Bäckefors.
Kristina Sandström har ett stort ansvar på sina axlar när hon nu ska förverkliga planerna kring en satsning på Campus Dalsland i Bäckefors. Foto: Helena Lindgren

Kristina Sandström är namnet på den person som har fått i uppdrag att förverkliga planerna kring Campus Dalsland. Hon har gjort det förr och har själv satt ribban högt inför sitt nuvarande uppdrag.

– Det här ska bli Sveriges bästa högskolecampus, säger hon.

Kristina Sandström, Vänersborg, har jobbat nästan hela sitt yrkesverksamma liv inom just utbildningssfären. De senaste 20 åren som anställd på Högskolan Väst där hon bland annat har varit avdelningschef vid Institutionen för ingenjörsvetenskap. Genom åren har hon arbetat mycket med arbetsintegrerat lärande och har varit med och byggt upp flera nya utbildningar, bland annat Campus Västervik.

Så ska Campus Dalsland förverkligasHögskolesatsning på gång i Dalsland

Den 1 maj påbörjade hon sin tjänst som Campus Dalslands projektledare, ett namn som hon själv inte är så förtjust i.

– Det här är ju inte ett projekt som ska avslutas. Det här är ju en satsning på något mer långsiktigt än så. Efterfrågan på högre studier ökar och det här måste få ta tid att växa, säger hon.

Viktigt med närhet

Hon säger att hon brinner för utbildning och för att det ska vara tillgängligt för alla, oavsett plats i livet.

– Närheten är viktig. Vi kan inte ha delar av landet som inte har tillgång till utbildning. Om man har längre än 45 minuter till skola eller arbete sänks motivationen avsevärt. Det är inte alla som är motiverade att studera vidare efter gymnasiet, kanske man redan är rotad på en plats och har familj, men då är det här en möjliggörare. Det kan även innebära en möjlighet för människor att göra ett karriärbyte.

Hon har en gedigen verktygslåda med erfarenheter från liknande satsningar att plocka från.
Hon har en gedigen verktygslåda med erfarenheter från liknande satsningar att plocka från. Foto: Helena Lindgren

Hon påtalar att utbildning är till för alla.

– Jag tror stenhårt på att utbildning är bra för alla och att vi måste sänka tröskeln till högre utbildning. Ingen är bättre lämpad än någon annan för högskolestudier, alla kan, det gäller bara att våga, att äta elefanten i små bitar.

Att studera på distans är annars en möjlighet som är vanlig på landsbygden.

– Men här kommer det finnas en grupp, ett sammanhang och möjlighet att känna tillhörighet. Man kommer hit dagligen och får stöd i sina studier, vilket underlättar.

Starta anpassning av lokaler

Att dra i gång ett campus i Dalsland är inte gjort över en natt. Det är många bitar som måste falla på plats och utmaningar som Kristina Sandström nu står inför. Bland annat att hitta finansiärer.

– Jag är ganska orädd när jag tar mig an utmaningar. Den här tjänsten passade mig som handen i handsken. Jag kommer att få användning av mycket av det jag har gjort tidigare och har en verktygslåda att plocka ur.

Det första som måste komma i gång är själva ombyggnationen av lokalerna.

– Nu gäller det att skapa en högskolemässig och attraktiv miljö. Det gäller främst tekniken då föreläsningarna ska ske digitalt.

"Lägga örat mot marken"

I ett första skede är det cirka 500 kvadratmeter lokalyta som ska anpassas. I dag sker det ingen verksamhet i lokalerna.

Exakt vilka utbildningar som kommer att förläggas på Campus Dalsland är i nuläget inte klart.

– Det handlar ju mycket om att matcha de behov som finns. Att lägga örat mot marken och lyssna in.

Kristina Sandström säger att det troligen kommer bli ett par treåriga utbildningar, men att det även kommer bli aktuellt med exempelvis kortare kurser, påbyggnadsutbildningar och kompetenshöjning av personal.

Planen är att satsningen ska dra i gång hösten 2022.

Campus Dalsland

Det var i början av året som Dalslandskommunerna, samt Årjängs kommun, meddelade att de gemensamt ställt sig bakom ett förslag att starta ett högskolecampus i Dalsland. Syftet är att tillsammans höja den låga kunskapsnivån i Dalsland. En förstudie kring planerna startade hösten 2020. Resultatet, som presenterades i januari, visar på att en satsning går att förverkliga. Huvudsätet ska vara i Bäckefors, Bengtsfors kommun, i lokaler som i dag står tomma på Dalslands sjukhus.

I förstudien framgår att det finns ett behov av bland annat utbildningar som lärare, sjuksköterskor, IT-kompetens, ingenjörer och socionomer. Det har även genomförts en enkätundersökning bland invånarna i kommunerna kring intresset av att studera. Över 500 svar har inkommit på enkäten. En övervägande majoritet har svarat att de är intresserade av att studera och särskilt då att kombinera med arbete eller att ha en plats att kunna studera på.

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅrjängs kommunBäckeforsBengtsfors kommun (org)Dals-Eds kommunFärgelanda kommunHögskolan västMelleruds kommun (org)Skola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.