Hoppa till huvudinnehållet

Hög smitta i Färgelanda: ”Nu gäller det att alla hjälps åt”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
I Färgelanda kommun ökade antal fall av covid-19 med 42 personer under förra veckan. Smittskyddsläkare uppmanar nu att hjälpas åt att sänka smittspridningen.
I Färgelanda kommun ökade antal fall av covid-19 med 42 personer under förra veckan. Smittskyddsläkare uppmanar nu att hjälpas åt att sänka smittspridningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, uppmanar nu invånarna i Färgelanda kommun att hjälpas åt för att få ner den höga smittspridningen.

Enligt den senaste statistiken minskar smittspridningen av covid-19 i Västra Götalandsregionen, även om den fortsatt är på en mycket hög nivå.

Dock är det flera kommuner i Fyrbodalsområdet som istället har en stigande trend. En av dem är Färgelanda kommun, vilket Dalslänningen har rapporterat om tidigare, där det under vecka 17 konstaterades 42 fall – 8 fler fall än veckan innan.

Största ökningen av covid-19 sker i Färgelanda

Många fall bland yngre

Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, sätter nu ner foten och uppmanar till att hjälpas åt för att få ner smittan.

I ett pressmeddelande uppger hon att flera av de bekräftade fallen är yngre personer

– Många fall är personer i 10-19-årsåldern. I Färgelanda är detta mest uttalat, där vi under vecka 17 såg ganska få fall i övriga åldersgrupper, men stort antal bland framförallt pojkar i 10-19 års ålder. Denna åldersgrupp står för nästan 30 procent av fallen de senaste tre veckorna, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Spontana rallyn kan vara orsak

Liknande situation råder i Munkedals kommun, men där finns fler fall i vuxenåldrarna.

Kommunansvariga i Munkedal anger gemensamma, spontana rallyn med A-traktorer, med deltagare från flera olika kommuner, som en anledning till ökningen. De är inte förklaringen till all smittspridning, men kan, enligt smittskyddsläkaren, vara en faktor bakom den märkliga åldersprofilen.

Artikeltaggar

FärgelandaVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.