Hoppa till huvudinnehållet

Kommun vill kunna bestämma om gruvetableringar

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Bengtsfors kommun vill kunna ha möjlighet att bestämma om gruvbrytning. Bilden visar en provborrning från ett tillfälle i Solvik, Laxarby 2007. Då var det guld som ett företag hoppades hitta efter att fynd gjorts i området.
Bengtsfors kommun vill kunna ha möjlighet att bestämma om gruvbrytning. Bilden visar en provborrning från ett tillfälle i Solvik, Laxarby 2007. Då var det guld som ett företag hoppades hitta efter att fynd gjorts i området. Foto: Tommy Löfgren

Bengtsfors kommun har fått in ett e-förslag från Gruvkampen Dalsland där organisationen vill se ett kommunalt medbestämmande vid nyetablering av gruvverksamhet.

Något som kommunfullmäktige höll med om borde införas.

Beslutet blev att Bengtsfors, tillsammans med Färgelanda, Melleruds och Åmåls kommuner, ska driva frågan om en komplettering i miljöbalken för att få till ett kommunalt medbestämmande vid nyetablering av gruvdrift.

Något som kommunerna inte har i dag.

Blev viss debatt

Men beslutet föregicks av viss debatt där Jan Leander (L) menade att detta var fel väg att gå.

– Jag vill, precis som de flesta andra, att det runt mig ska vara som det alltid har varit. Därför tycker jag att det vore skönt att slippa störande verksamheter av till exempel gruvor i min närhet. Samtidigt är det så att jag använder en hel del produkter som kommer från just gruvor. Så det måste väl finnas gruvor någonstans? menade Leander.

Leander (L): "Fel med veto"

Att sedan enskilda personer eller aktionsgrupper bildar opinion i frågan menade han sig inte ha något emot. Tvärtom.

– Det kan till och med kanske bli så att jag blir med i något sådant sammanhang.

– Men jag tycker inte att det ska vara något kommunalt veto.

Bertilsson (M): ”Vi måste sätta emot”

Stig Bertilsson (M) svarade att det är orimligt att kommunerna i dag inte någon möjlighet att påverka gruvetablering.

– Vi har det när det gäller vindkraft, men gruvetableringar har en helt annan påverkan på miljön. Det kan bli fasansfulla resultat som är helt irreparabla och som skulle kunna innebära stora skador, inte minst för vår besöksnäring. Kommunen måste ha kraft att sätta emot när de stora bolagen kommer med sina framstötar.

Enligt e-förslaget

Per Eriksson (S), Jerker Johansson (C), Britt-Inger Sandström (SD) och Annette Ternstedt (V) meddelade att de var av samma åsikt som Bertilsson.

Kommunfullmäktige beslutade att gå på viljeinriktningen i e-förslaget.

Jan Leander reserverade sig till förmån för eget förslag om ett avslag.

Artikeltaggar

Annette TernstedtBengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigeBritt-Inger SandströmGruvkampen DalslandJan LeanderJerker JohanssonPer ErikssonPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.