Jättespindel i konsthallen

Publicerad:
Alva Eira, årskurs två, har skapat en enorm spindel. Uppgiften var att skapa ett nästkommande verk från en annars avliden konstnär, och under vårterminen har hon arbetat fram spindeln med hjälp av järn, hönsnät, tidningspapper och trälim. Bland annat. Foto: Sanna Stark

På onsdagen var det dags för eleverna på estetprogrammet på Strömkullegymnasiet att få visa upp sina samlade verk på en vårutställning i konsthallen.

Det var ett pirrigt gäng elever som gick in i hallen för att se utställningen, där verken från läsåret är samlade, på vernissagen. Något tilltugg eller champagne som hör till sedvanliga vernissager kunde på grund av restriktionerna inte utlovas, men däremot underhölls gästerna med musik i väntan på att två och två få gå in i konsthallen.

Spindeln var inte helt lätt att få in i konsthallen. Här visar läraren Anna Jansson hur den enorma spindeln fick bäras in på baksidan.
Spindeln var inte helt lätt att få in i konsthallen. Här visar läraren Anna Jansson hur den enorma spindeln fick bäras in på baksidan. Foto: Sanna Stark

– Jag minns förra årets utställningar, då var verkligen hela konsthallen full av både objekt och människor. Man är ju lite nervös nu, men det var nästan mer nervöst förr. Det är nästan lite skönt att folk kommer lite pö om pö och att det är så luftigt i hallen nu, säger Maja Lundin, en av utställarna i årskurs två.

Maja Lundin, årskurs två, har bland annat målat en tavla av en kvinnosilhuett i en solnedgång. Här har hon tagit fram mallar och målat i olika nyanser för att få fram effekten av skuggan.
Maja Lundin, årskurs två, har bland annat målat en tavla av en kvinnosilhuett i en solnedgång. Här har hon tagit fram mallar och målat i olika nyanser för att få fram effekten av skuggan. Foto: Sanna Stark

Hållit avstånd

Flera av verken har varit svåra att göra hemifrån, men eleverna på det estetprogrammet har varvat undervisning på distans och på plats i skolan under året.

– En fördel är att vi har en väldigt stor ateljé där varje elev har en varsin arbetsplats på skolan. Det är lätt att hålla avstånd, säger Anna Jansson, programansvarig och lärare på estetprogrammet.

Förstaårseleverna på estetprogrammet på Strömkullegymnasiet visar upp tavlor de har målat på canvas.
Förstaårseleverna på estetprogrammet på Strömkullegymnasiet visar upp tavlor de har målat på canvas. Foto: Sanna Stark

– Jag är stolt. Tänk att vi fick ihop en väldigt fin utställning trots pandemin och hemarbete, fortsätter hon.

"Väldigt nöjda"

Förstaårseleverna Ella Svan, Yaman Elbasy och Annie Augustin, som gör sin första vårutställning, summerar sin utställning som "väldigt nöjda".

Annie Augustin och Ella Svan är nöjda med utställningen, men tycker det känns lite märkligt att visa upp sina verk för allmänheten.
Annie Augustin och Ella Svan är nöjda med utställningen, men tycker det känns lite märkligt att visa upp sina verk för allmänheten. Foto: Sanna Stark

– Men det känns ändå väldigt märkligt att folk kommer och tittar på ens grejer, säger de och skrattar.

Artikeltaggar

Anna JanssonArbeteBengtsforsNöje/KulturStrömkullegymnasietUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare