Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Gustavsfors förädlas

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Gästhamnen i Gustavsfors med Roynes Sjömagasin (restaurang och hotell) och Alcatraz (vandrarhem och kanotuthyrning).
Gästhamnen i Gustavsfors med Roynes Sjömagasin (restaurang och hotell) och Alcatraz (vandrarhem och kanotuthyrning). Foto: Thomas Wallin

Samhället Gustavsfors ska utvecklas och förädlas. Det är syftet när nu orten, tillsammans med ett tiotal andra samhällen, utsetts till att ingå i ett maritimt projekt som finansieras av Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket.

I projektet ingår ett tiotal platser i länet, längst Bohuskusten, Dalslands kanal och i Vänern.

I Dalsland finns tre orter med – Gustavsfors, Nössemark och Åsensbruk.

– Syftet med arbetet är att få servicen i dessa orter att utvecklas, säger Dan Magnusson, som genom sitt företag Dama Entrepreneur har lett det lokala arbetet.

Dan Magnusson har lett arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för Gustavsfors.
Dan Magnusson har lett arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för Gustavsfors. Foto: Conny Hultgren

Hans roll har varit att få i gång en samverkan mellan företag och föreningar på orten.

Samlande kraft

I Gustavsfors inleddes projektet under våren 2019 med en workshop där man hade bjudit in olika deltagare från den lokala servicen, företagare och föreningar.

– För Gustavsfors del är det viktigt att samarbeta med aktörer som Bengtsfors kommun, Dalslands kanal och DVVJ. DVVJ ser möjligheter att ha en servicestation i Gustavsfors och att man ska kunna boka och åka dressin härifrån.

Folkets hus är centralt

Dan Magnusson menar att Folkets hus är en central plats för att Gustavsfors ska kunna utvecklas.

Folkets hus ska fylla en central framtida funktion och kunna bli ett slags grannskapskontor i samhället, menar Dan Magnusson.
Folkets hus ska fylla en central framtida funktion och kunna bli ett slags grannskapskontor i samhället, menar Dan Magnusson. Foto: Conny Hultgren

– Det är förstås viktigt att alla på orten – permanentboende, fritidsboende och besökare – har tillgång till service. Tanken är att Folkets hus ska kunna bli slags ett grannskapskontor. Där ska det finnas fiber och bredband. Det gör det inte i dag. Folkets hus ska vara en samlingsplats för möten, konferenser och utbildningar bland annat, menar Dan Magnusson.

Han berättar att en utvecklingsplan nu har tagits fram och att möten med representanter för Bengtsfors kommun och EU-projektet Leader har ägt rum.

– Till hösten ska vi se om vi kan få till ett Leaderprojekt av det här tillsammans med aktörerna på orten.

Idéer från studenter

Ett antal arkitektstudenter från Chalmers i Göteborg arbetar just nu med att ge tips på hur Bengtsfors kommuns samtliga orter ska kunna ställa om till en hållbar utveckling.

– Några av dem arbetar med Gustavsfors och det ska bli spännande att se vilka idéer de har.

Dan Magnusson berättar att det också är angeläget att åter få i gång samhällets insomnade utvecklingsråd.

– Det är viktigt att vi samlar kraften i bygden och får en gemensam aktör i våra kontakter med kommunen. IT-teknikern Mikael Blom arbetar dessutom just nu med att få till en webbportal där man som besökare på ett smidigt sätta ska kunna se var man kan äta och vad man kan uppleva i Gustavsfors.

Utvecklingsrådet

Crister Blüme är destinationsutvecklare i Bengtsfors kommun. Han berättar att han ser fram emot att få samarbeta mer med främst ett nytt utvecklingsråd i Gustavsfors.

– Det är viktigt att få en samtalspartner som för Gustavsfors talan när det handlar om frågor som rör turistiska frågor. Vi behöver diskutera utvecklingen för bland annat järnvägen och dressinerna, vandringsleder och kanotpaddling. Gustavsfors är en pärla som vi ska försöka förädla, säger Crister Blüme.

Crister Blüme är destinationsutvecklare i Bengtsfors kommun.
Crister Blüme är destinationsutvecklare i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

Sommartid är det mycket båtar i Gustavsfors, men ett problem har varit att gästande båtar från den norra sidan om slussen inte har haft tillgång till besöksbrygga.

– Vi kommer nu att lösa det genom att tekniska kontoret fått loss bryggor som ska köras upp till Gustavsfors, berättar Crister Blüme.

Artikeltaggar

Crister BlümeDan MagnussonFolkets hus i GustavsforsGustavsforsLeaderNyheterTillväxtverketVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.