Hoppa till huvudinnehållet

Platsbehoven ökar inför 2030 – äldreboenden byggs ut?

Publicerad:
Solbacken i Billingsfors kan komma att byggas om till ett renodlat demensboende. Det är ett av förslagen från äldreberedningen.
Solbacken i Billingsfors kan komma att byggas om till ett renodlat demensboende. Det är ett av förslagen från äldreberedningen. Foto: THOMAS WALLIN

Antalet äldre i Bengtsfors kommun ökar inför år 2030. Fram till dess måste kommunen fatta beslut om hur man ska tillgodose behoven.

Ett alternativ är att bygga om och bygga nytt.

I måndags presenterade politikerna i äldreberedningen resultatet av sitt arbete.

– Syftet med vårt arbete har varit att hitta lösningar på de utmaningar som äldreomsorgen står inför, sa beredningens ordförande, Anna-Greta Strömberg (KD).

Skärmdump från kommunfullmäktiges senaste möte där Anna-Greta Strömberg (KD) digitalt redovisar äldreberedningens arbete.
Skärmdump från kommunfullmäktiges senaste möte där Anna-Greta Strömberg (KD) digitalt redovisar äldreberedningens arbete.

Hon konstaterade att från 2021 till 2040 kommer visserligen antalet personer i åldern 65 och uppåt att minska med cirka 180 personer.

Men samtidigt ökar antalet personer i åldern 85 och äldre med cirka 170 personer.

– Det kommer att behövas fler särskilda boendeplatser inför framtiden. För att tillgodose behoven lämnar äldreberedningen två förslag på åtgärder, meddelade Strömberg.

Rent demensboende

Det första förslaget handlar bland annat om att bygga om Solbacken till ett renodlat demensboende. Solbacken kommer då att få mellan 110 och 120 platser.

Såväl Granåsgården som Björklunda ställs om till serviceboenden. I arbetet nämns också Kolaregården, som nu ska stängas, som föreslås ställas om till serviceboende eller trygghetsboende. Ängbäcksgården föreslås finnas kvar som trygghetsboende.

I det andra förslaget byggs Björkåsen ut innan 2030 med 63 särskilda boende-platser, Granåsgården ställs om till trygghetsboende, Solbacken byggs ut innan 2040 med fler platser för demensvård, Kolaregården utökas till ett särskilt boende med 18 platser och Björklunda får behålla sina särskilda boende-platser.

Ett förslag är att Björkåsen i Bengtsfors byggs ut med 63 särskilda boende-platser.
Ett förslag är att Björkåsen i Bengtsfors byggs ut med 63 särskilda boende-platser. Foto: THOMAS WALLIN

"Pengarna styrde"

I den efterföljande debatten frågade Per Eriksson (S) Strömberg hur hon upplevde det att beslutet att stänga Kolaregården fattades innan äldreberedningen hunnit klart med sitt arbete.

– Det kändes konstigt. Det var pengarna som styrde där, svarade Strömberg.

Nore Johansson (-) höll med om detta.

– Antalet äldre ökar och det var tragiskt att vi lät pengarna styra när vi beslutade att stänga Kolaregården. Vi behövde ha kvar Kolaregården så att vi hade fått möjlighet att börja göra välbehövliga renoveringar av de övriga boendena.

"En sak i sänder"

Stig Bertilsson (M) menade att saker och ting måste ske i rätt ordning.

– Kolaregården ställdes av därför att förvaltningens utredning visade att det var lämpligt och att vi sparar 5,5 miljoner kronor per år genom detta. Först 2030 har vi åter ett behov av ett ökat antal platser. Men vi har inte fattat några beslut om framtiden för säbo-platser. Vi får ta ett steg i sänder och se vart vi landar.

Jerker Johansson (C) saknade ett alternativ.

– Vi skulle kunna få det modernaste demensboendet i Sverige om vi placerade det på Dalslands sjukhus.

Artikeltaggar

ÄldreboendeÄldreomsorgÄngbäcksgårdenAnna-Greta StrömbergBengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigeBjörkåsenBjörklundaGranåsgårdenJerker JohanssonKolaregårdenNore JohanssonPer ErikssonPolitikSärskilt boendeSolbackenStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.