Hoppa till huvudinnehållet

Covid-19: Spridningen minskar mest i Fyrbodal

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Fas 4 har inletts i vissa delar av regionen, men den planeras att dra i gång i större skala den 17 maj.
Fas 4 har inletts i vissa delar av regionen, men den planeras att dra i gång i större skala den 17 maj. Foto: Johan Nilsson/TT

Spridningen av coronaviruset är på väg nedåt i Västra Götalandsregionen. Under förra veckan, vecka 16, minskade antalet nya fall med 3 procent, samtidigt som det i Fyrbodal minskade med 8 procent. Regionen påtalar dock att det är viktigt att fortsätta följa restriktionerna.

Antalet nya fall med covid-19 minskar i Västra Götalandsregionen. Under vecka 15 minskade det med 21 procent, medan motsvarande minskning i förra veckan var 3 procent.

Totalt bekräftades 5316 nya fall under förra veckan. Dessutom har incidensen minskat i de flesta av åldrarna. En ökning har dock skett i åldersgruppen 0–19 år och en liten ökning i gruppen 30–39 år.

– Bland barnen i skolåldern har vi en minskning i gymnasieåldrarna, men en ökning i övriga åldrar, sa smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på Västra Götalandsregionens presskonferens.

Minskar mest i Fyrbodal

I två av fyra enskilda kommunalförbund i regionen har antalet nya fall minskat och framför allt i Fyrbodal, där det minskade med 8 procent under förra veckan. Det är andra veckan i rad det har skett en minskning.

Även i Göteborg har det skett en minskning, med 4 procent. I Borås-Sjuhärad har antalet nya fall gått upp med 3 procent och i Skaraborg har siffran ökat med 11 procent.

Thomas Wahlberg poängterar att även om det har skett en minskning totalt sett i regionen, är det fortsatt viktigt att följa restriktionerna.

– Vi har väldigt långt kvar innan vi får ned spridningen i samhället och antalet fall. Självklart är det bra att vi har börjat se en nedgång, men vi har fortfarande alldeles för många fall varje vecka. Vi måste fortsätta pressa ned smittspridningen.

Wahlberg berättade också på presskonferensen om fler som börjar släppa på rekommendationen att jobba hemifrån.

– En del börjar gå tillbaka till jobbet, går ifrån digitala möten och sakta börjar smyga in fysiska träffar. Gör inte det, det är inte läge. Vi ska fortsätta arbeta hemifrån.

Färre på sjukhus

Antalet patienter som har legat inne på sjukhus i regionen har gått ned under de senaste tre veckorna, från nästan 400 till 278, vilket är en nedgång med 30 procent.

– Det är väldigt positivt att det går åt rätt håll och det är det vi har förväntat oss med tanke på vaccinationskampanjen och vårens ankomst, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Antalet patienter som skrivs in per dag har också minskat, från 50 till mellan 30 och 40. Samtidigt har inte antalet smittade på intensivvården minskat. Där vårdas just nu 70 patienter.

Regionen tar fortsatt många tester, runt 60 000 per vecka. En liten nedgång i antalet positiva svar har också skett, från 13 procent till 11–12 procent.

Fas 4 inleds

I Västra Götaland har de allra flesta som är 80 år och äldre, samt många som är 60 år och äldre, fått sin första dos vaccin. Under vecka 21 och 22 ser det dock ut som att det kommer att vara en sämre tillgång på vaccin till första dosen, men en bättre tillgång på vaccin till andra dosen.

På flera håll i regionen har fas 4 redan inletts, det vill säga alla mellan 18 och 59 år som inte är i en särskild riskgrupp. Bland annat i Åmål.

Regionen planerar nu för att öppna fas 4 i större utsträckning och det preliminära datumet är den 17 maj. Då kommer åldersgruppen 50–59 år att erbjudas vaccin.

Om vaccinationstiderna kommer att fortsätta bestämmas utifrån åldersgrupp är inte bestämt, det beror på vaccintillgången. Om det blir brist på vaccin, kommer regionen att fortsätta åldersprioritera.

Och om det blir brist på vaccin när åldersgruppen 50–59 år har fått sina doser, kan det bli aktuellt att prioritera riskgrupper i yngre åldrar.

Artikeltaggar

CoronavirusetThomas WahlbergVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.