Hoppa till huvudinnehållet

Äldre och personal hyllades av bilkortege på första maj

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Vid samtliga äldreboenden i kommunen stannade kortegen och applåderade de äldre och personalen i Mellerud, Dals Rostock och Åsensbruk. Här vid Fagerlidshemmet i Mellerud. Främst på bilden står Eva Larsson, andre vice ordförande i socialnämnden i Mellerud.
Vid samtliga äldreboenden i kommunen stannade kortegen och applåderade de äldre och personalen i Mellerud, Dals Rostock och Åsensbruk. Här vid Fagerlidshemmet i Mellerud. Främst på bilden står Eva Larsson, andre vice ordförande i socialnämnden i Mellerud. Foto: Lars Nilsson

Det blev inget traditionellt första majfirande på grund av pandemin.

I stället gled en bilkortege genom Mellerud, Dals Rostock och Åsensbruk. Så skedde även i Åmåls kommun. I Melleruds kommun stannade till vid äldreboendena och applåderade de äldre och omsorgspersonalen.

Ett digitalt tal hölls av Paula Holmqvist, Dals-Ed, socialdemokratisk riksdagsledamot.

I Bengtsfors hölls inget första maj-firande. I stället fick de som ville följa med till Mellerud eller gå tipspromenaden i Dals Långed. Oppositionsrådet i Bengtsfors, Per Eriksson, deltog i båda arrangemangen.

Bilkortegen på väg genom centrala Mellerud.
Bilkortegen på väg genom centrala Mellerud. Foto: Lars Nilsson

– Det var en väldigt trevlig och fin dag. I Mellerud åkte runt till alla äldreboendena i Mellerud, Dals Rostock och Åsensbruk där vi visade vår tacksamhet till de äldre och omsorgspersonalen genom att applådera och bjuda dem på tårtor.

Det var en kortege bestående av ett 15-tal bilar, med ett stort inslag av klassiska amerikanska bilar som gled genom samhällena.

– Jag fick äran att sitta i första bilen, som var en Cadillac, tillsammans med Anders "Tuten" Andersson från LO i Mellerud, säger Per Eriksson.

Per Eriksson och Anders ”Tuten” Andersson vid den senares Cadillac.
Per Eriksson och Anders ”Tuten” Andersson vid den senares Cadillac. Foto: Lars Nilsson

Men hur kommer det sig att ni firade första maj i en Cadillac, en symbol för den amerikanska kapitalismen?

– Anders brukar ha ett bra svar på det, nämligen att det var arbetarklassen i USA som byggde bilarna. Jag har ju själv hållit på mycket med bilar och tycker att det är trevligt med amerikanska bilar, även om jag är allätare inom området, säger Per Eriksson.

Efter att ha samlats vid Idrottshuset åkte kortegen upp genom Bergsgatan i Mellerud. I ledarbilen syns Per Eriksson, Bengtsfors, och Anders ”Tuten” Andersson, Mellerud.
Efter att ha samlats vid Idrottshuset åkte kortegen upp genom Bergsgatan i Mellerud. I ledarbilen syns Per Eriksson, Bengtsfors, och Anders ”Tuten” Andersson, Mellerud. Foto: Lars Nilsson

Anders ”Tuten” Andersson fyller i.

– På 1970-talet var det svarta fattiga män som körde Cadillac. Den var bilen de hade råd att köra i USA på den tiden. Sedan har det varit en populär bil bland raggare, och vilka var det? Jo, det var arbetargrabbarna. Men det har hänt mycket sedan dess. Just nu är de här bilarna väldigt dyra.

Ni fick tillstånd till den här demonstrationen, men det fick visst inte Bensinupproret. Kommentar?

– Jag känner inte till hur de valde att söka polistillstånd, så den frågan kan jag inte svara på, säger Anders ”Tuten” Andersson.

Välfärden först

På morgonen höll riksdagsledamoten Paula Holmqvist ett tal som sändes digitalt via Socialdemokraterna i Fyrbodal. Hon talade om att sätta välfärden främst.

De digitala arrangörerna som stod för tal och musik var från vänster: Jonathan Svensson ordförande SSU Fyrbodal, Alf Gilllberg sång och musik, Johanna Fransson ombudsman Handels Avd 2 i Trollhättan och var även LO:s representant, Paula Holmqvist riksdagsledamot och ordförande i partidistriktet, sittande Louise Åsenfors moderator för dagen och även del i underhållningen med Alf.
De digitala arrangörerna som stod för tal och musik var från vänster: Jonathan Svensson ordförande SSU Fyrbodal, Alf Gilllberg sång och musik, Johanna Fransson ombudsman Handels Avd 2 i Trollhättan och var även LO:s representant, Paula Holmqvist riksdagsledamot och ordförande i partidistriktet, sittande Louise Åsenfors moderator för dagen och även del i underhållningen med Alf. Foto: Privat

– Välfärden har utstått många politiska prövningar – inte minst politiskt från högerkanten -, men står alltjämt kvar som en av de bästa uppfinningarna Socialdemokraterna någonsin varit med om att skapa. Ändå är välfärdsstaten långt ifrån så stark som vi vill ha den, inledde Holmqvist.

Inför valet 2022

Hon återkom till välfärden mot slutet av sitt tal där hon också såg framåt mot valet 2022.

– Vår främsta uppgift som socialdemokrater är att visa att vi inte bara är emot utan också för något. För en äldreomsorg där våra äldre får trygghet och stöd. För en välfärd där personalen som har slitit ett helt arbetsliv i ett av samhällets viktigaste yrken ska tryggt kunna gå i pension och veta att deras tillvaro inte ställs på ända. För en sjukvård som finns i hela landet. För en hållbar framtid där klimat- och miljöframstegen väcker hopp och framtidstro.

Tal hölls även av Jonathan Svensson ordförande SSU Fyrbodal och Johanna Fransson ombudsman Handels Avdelning 2 i Trollhättan. Alf Gilllberg svarade för sång och musik.

Artikeltaggar

Anders "Tuten" AnderssonDalslandFörsta majLOPaula HolmqvistPer ErikssonPolitikSocialdemokraternaVälfärdÄldreomsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.