Hoppa till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionen nära nationellt vaccinationsmål

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Västra Götalandsregionen har en hög takt i vaccineringen. Arkivbild.
Västra Götalandsregionen har en hög takt i vaccineringen. Arkivbild. Foto: Anneli Malm

I Västra Götaland pågår vaccinering av invånare 60 år (födda 1961) och äldre. Västra Götalandsregionen hade fram till och med föregående vecka, vecka 16, vaccinerat 75 procent av invånarna 65 år och äldre och är på god väg att klara det nationella målet om att minst 80 procent av åldersgruppen ska ha erbjudits vaccin senast 16 maj.

– Det är fantastiskt att vi kommit hit och att vi har en hög takt i vaccineringen. Vaccination pågår nu både i fas 2 och fas 3 och vi går ganska snabbt ner i åldrarna just nu, säger vaccinationssamordnaren Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Kommande vecka, vecka 18, skickar regionen ut 74 360 doser till vaccinatörerna. Det är rekordmånga doser och nästan uteslutande vaccinet från Pfizer.

Det mesta går till vårdcentralerna, men 10 800 doser går till sjukhusen för vaccinering av framför allt personer i riskgrupp i fas 3.

Kan även boka själv

– Specialistmottagningarna på sjukhusen kallar sina patienter i riskgrupp som de har regelbunden kontakt med och som är mellan 18 och 64 år. Flera sjukhus har vaccinerat flera av sina patienter som är 60 år och äldre och fortsätter nedåt i åldrarna. Blir du inte kallad kan du själv boka tid hos valfri vaccinatör, säger Kristine Rygge.

Tack vare den goda vaccintillgången finns det på flera håll många lediga vaccinationstider. Tillhör du den grupp som just nu vaccineras kan du själv söka efter en ledig tid.

– Har din vårdcentral ingen ledig tid, gå in på nästa vårdcentrals hemsida och se om det finns en ledig tid. Du behöver inte vara listad för att få en vaccinationstid, säger Kristine Rygge.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggePandemiSmittskydd Västra GötalandVaccinationVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.