Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Märklig tystnad om PostNord

Publicerad:
Det är anmärkningsvärt att, inga företrädare för de dalsländska kommunerna yttrat sig i frågan och kritiserat PostNords aviserade försämring av postgången, skriver författarna av inlägget.
Det är anmärkningsvärt att, inga företrädare för de dalsländska kommunerna yttrat sig i frågan och kritiserat PostNords aviserade försämring av postgången, skriver författarna av inlägget. Foto: Martina Holmberg / TT

Kommentar. I en insändare i Dalslänningen daterad 26/3 2021 skriver Leif Augustsson , Distributionsområdeschef PostNord : "PostNord har i uppdrag att se till att alla i Sverige kan ta emot och skicka brev och paket, oavsett var de bor ."

Boende på landsbygden med lantbrevbärare, har alltid kunnat få brev och paket i sin brevlåda.  För att skicka brev har man hängt ut dessa i brevlådan, där lantbrevbäraren på sin tur tagit dem med sig. Nu påstår lantbrevbärarna att, vi inte längre får skicka brev på detta sätt.

Men denna nyordning har inte PostNord meddelat oss . Det enda meddelande vi fått är att, lantbrevbärarna inte längre säljer frimärken.

Sveriges Kommuner och Regioner är en av de remissinstanser, som avstyrker PostNords förslag om försämring av postgången, eftersom man befarar att, detta drabbar glesbygden. Detsamma gör Post-och Telestyrelsen, som anser att, regeringen inte bör gå vidare med förslaget. Även Lantbrukarnas Riksförbund är kritiska.

Det är anmärkningsvärt att, inga företrädare för de dalsländska kommunerna yttrat sig i frågan och kritiserat PostNords aviserade försämring av postgången.

En fungerande postgång, även på landsbygden, borde vara en viktig fråga även för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

Den dag det digitala systemet slås ut här i landet, måste myndigheter i stället kunna nå ut till medborgarna med meddelanden via brev.

Vi har skrivit till Britt Bohlin, utredare av PostNords aviserade försämringar, samt Annika Qarlsson (C) riksdagsledamot och uttryckt våra farhågor och bett dem hjälpa till att, avstyra PostNords planer.

Ingen av dem har svarat på våra brev, som skickades i vanliga frankerade kuvert.

Kan det bero på att PostNord inte delat ut dem ?

Anne-Christine och Stig Engdahl

Artikeltaggar

Britt BohlinDalslänningenInsändareKommunerMSBPostnordStig Engdahl

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.