Insändare: Framtidsanda i Färgelanda klingar falskt

Insändare
PUBLICERAD:
Insändaren ifrågasätter ledningen av Färgelanda kommun.
Foto: Helena Lindgren

Vi är ett stort antal kommuninvånare som starkt reagerat på nuvarande förhållanden i Färgelanda kommun.

Det verkar som om kommunen i dagsläget saknar ledning.

I tidningar med mera utlovar alla partier guld och gröna skogar men det blir ett kalhygge. De olika partierna drar ej jämt sinsemellan och detta har pågått under lång tid. Politiker och anställd personal har haft stora samarbetssvårigheter.

Liberalerna säger sig vilja samarbeta med alliansen. Ja, vart skulle man annars ansluta sig. Skälet är förmodligen att få vara med och bestämma. Tidigare samarbete med socialdemokraterna tycks inte ha fungerat tillfredsställande, men nu tyckts man vara beredd att bita i det sura äpplet och krypa tillbaka.

Centern säger upp samarbetet med moderaterna. De förklarar sig beredda att styra kommunen och hoppas på breda samförståndslösningar, tydligen med hjälp av socialdemokraterna. Orsaken är att få behålla makten och olika kommunala poster från både centerns och socialdemokraternas sida.

Så till gjord anmälan angående kränkning. En dyr historia. Vår uppfattning är att denna kunnat lösa sig smidigare om de olika inblandade parterna satt sig ned och resonerat för att kunna nå en för alla parter lyckad lösning.

Prata om att göra en höna av en fjäder. Ibland får man acceptera att någon av legitima skäl tvingas lämna ett möte.

En insändare tycker att nuvarande förhållanden sitter i väggarna, något som tycks ha varit fallet under en lång tid. Vi tror att det är personliga förhållanden som tycks vara orsaken. Att som nu görs använda sig av politisk osämja för att dra egna poäng är ovärdigt de personer som är valda att styra kommunen. Personlig prestige och maktfullkomlighet hör inte ihop med en ansvarstagande ledning.

Vi tror att en del politiker är lika goda kålsupare. Det finns undantag, men dessa viker sig och låter partipiskan råda.

Vid gjord kontroll angående yttranden på olika möten, visar det sig att endast ca. 30 procent av mandatinnehavarna någon gång yttrat sig. Resten har tigande suttit av tiden. Detta visar verkligen vilket intresse de olika folkvalda visar.

När man undersöker ett kommunalråds skyldigheter, ingår det i dennes skyldigheter att som högst styrande ta ansvar och leda arbetet så att man kan uppnå ett gott resultat.

Vi undertecknade har på flera olika sätt under en lång tid försökt komma med olika förslag till lösningar och förbättringar. De tycks som om man slagit dövörat till.

När man ser vad som sker tvingas man konstatera att kommunens stolta devis "Framtidsanda i Färgelanda" klingar väldigt falskt.

Allt ovan påtalat skapar och ger dåligt PR för kommunen och befrämjar inte nyetableringar och nyinflyttningar, vilka ska föra kommunen framåt.

Den tämligen nya kommunchefen har gått före i kön rörande vaccinering mot Corona. Detta skapar ilska, misstro och minskat förtroende och har orsakat en JO-anmälan. Att skapa bra PR är lite svårare än att göra motsatsen, när man tycks sakna både vilja, insikt och förmåga. Det är lätt att förstå, vare sig man vill eller inte, att riktad kritik är befogad.

När man lyssnar till stämningen i kommunen och till olika kommuninvånares uppfattning konstaterar man stor ilska, missnöje och bristande förtroende för de styrande. Rådande förhållanden och missnöjesyttringar har framförts till de kommunala revisorerna.

Något måste göras och det snarast då det endast återstår ett och ett halvt år på nuvarande mandatperiod. Vi ser fram mot ett svar.

Missnöjda kommuninvånare

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.