Hoppa till huvudinnehållet

Tre alternativ för fotbollen – kan bli enkelserie i augusti

Publicerad:
IF Viken och Bengtsfors IF kan behöva vänta till augusti på seriestarten.
IF Viken och Bengtsfors IF kan behöva vänta till augusti på seriestarten. Foto: Ina Sollander

Dalslands och Bohusläns Fotbollförbund har tillsammans tagit fram ett förslag på hur serierna kan avgöras. I förslaget finns tre alternativ och släpper inte restriktionerna inom kort kan klubbarna behöva vänta med seriespel till augusti – och då spela enkelserier.

I mitten av april beslutade Dalslands Fotbollförbund, tillsammans med samarbetsdistrikten, om datum för seriestarterna. Datumen byggde på att restriktionerna lättades, vilket de inte har gjort.

Därför har Dalslands FF och Bohusläns FF tagit fram ett förslag med tre alternativ på när division 4 för herrar kan starta och hur den kan avgöras.

– Det första alternativet är att en dubbelserie drar i gång med start den 1 juni. Om restriktionerna inte lättat senast den 14 maj startar seriespelet 8 juni. Om restriktionerna inte har lättats senast den 24 maj går vi vidare med två andra alternativ, säger Maria Pettersson Lans.

Alternativ två innebär att Dalslandslagen och Bohuslänslagen spelar två separata vårserier, mellan den 14 juni och 4 juli. I varje serie ingår sju lag och varje lag spelar tre hemma- och tre bortamatcher.

Därefter går serierna ihop till en höstserie, där lagen tar med sig sina resultat och spelar ytterligare 13 matcher.

– Det alternativet innebär att lagen får spela många matcher och många är positiva till det, säger Maria Pettersson Lans.

Det tredje alternativet är att en enkelserie avgörs, med start den 1 augusti. Båda förslagen är just nu ute på remiss hos klubbarna.

Herrarnas division 5, 6 och 7 kommer att avgöras på liknande vis som division 4, men startdatumen kommer att vara någon dag senare då förbunden vill få i gång division 4 först. Detsamma gäller damernas division 3 och 4, då de styrs av startdatumet för division 2, där fler distrikt är inblandade.

– Det kommer att komma mer information, säger Maria Pettersson Lans.

Hoppet lever dock fortfarande om en seriestart 22–23 maj.

– Det är inte uteslutet. Sen är det inte så värst troligt att vi kan dra i gång serierna då. Restriktionerna ligger just nu till den 17 maj. När restriktionerna släpper vill klubbarna spela träningsmatcher i en till två veckor också innan seriestarten. Men när restriktionerna släpper kommer vi att börja spela träningsmatcher och sen seriespel så fort som möjligt, säger Pettersson Lans.

Frågan är bara om restriktionerna hinner släppa i tid för att seriespelet ens ska kunna starta, eller om förbunden tvingas till att ställa in.

– Det är omöjligt att säga någonting om. Det är klart att det finns en risk, det gör det alltid, men jag lever på hoppet. Jag tar situationen på fullaste allvar, men jag hoppas att fotbollen kan dra i gång under sommaren, säger Maria Pettersson Lans.

Artikeltaggar

DalslandDalslands FFFotbollMaria Pettersson Lans

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.