Hoppa till huvudinnehållet

Skogsmaskinföretag växer i Ed

Publicerad:
Den första processorn som byggts i Ed kunde levereras till kund för några veckor sedan.
Den första processorn som byggts i Ed kunde levereras till kund för några veckor sedan. Foto: Helena Lindgren

Skogs- och entreprenadmaskinstillverkaren Kranman har etablerats i Ed. I en nybyggd lokal på industriområdet Västra Torp har företaget flyttat in och nyligen kunde de leverera den första processorn som är byggd i lokalerna i Ed till kund.

Kranman bildades av Åke Johansson, som sedan han var 17 år har drivit företag i olika konstellationer. Han har bland annat ägnat sig åt bil- och maskinreparationer samt konstruktioner av olika maskiner.

Det var när han hade konstruerat världens första griplastarvagn till fyrhjulingar år 2001 som Kranman bildades och företaget tog fart. Idén hade han fått några år tidigare när han hade konstruerat en liten griplastarvagn som passade till sönernas gräsklippartraktorer.

Innovation

Konstruktionen blev populär bland sönernas kompisar och ett omtyckt inslag på en av Bullarens stora marknader. Tillslut blev konstruktionen efterfrågad även bland den äldre generationen, som ville ha en större variant till sina egna fyrhjulingar. Och så blev det. Till mässan Elmia Skog våren 2001 var Åke Johansson klar med den första prototypen och snart var prototyp nummer två klar.

Åke Johansson, grundare och delägare i Kranman.
Åke Johansson, grundare och delägare i Kranman. Foto: Helena Lindgren

– Det som var unikt var att jag hade placerat en bensinmotor fram på fyrhjulingen som drev hydrauliken på kranen och drivningen av vagnen, säger Åke Johansson.

Egna konstruktioner

Genom åren har företaget växt och i dag tillverkar de flera olika egenkonstruerade maskiner inom skogs- samt entreprenadbranschen. Företagets största marknad finns i nuläget i Sverige, men det börjar även bli mer försäljning i Finland och Kanada.

– Griplastarkranarna står fortfarande för halva omsättningen. Vi har hela tiden så mycket att göra så vi jagar inte utomlands i nuläget.

I de nya lokalerna monteras bland annat processorer.
I de nya lokalerna monteras bland annat processorer.

I dag äger Åke Johansson företaget tillsammans med sina två söner. Kranman har sin bas i Bullaren, där det i dag har cirka 40 anställda, men utökar nu verksamheten med en filial i Ed.

Samhället är inte helt okänt för Åke Johansson då han även var med och startade företaget Traktorimport ihop med Benny Gustafsson på Jordbron. Numera heter det Branson traktor och är ett dotterbolag till Kranman. Båda är verksamma i en nybyggd lokal på Västra Torp.

– Fastigheten blev klar 2020 och vi flyttade in i februari. I dag har vi tre anställda i Ed, men vi upplever en enorm efterfrågan på våra produkter så vi hoppas på att snart kunna anställa fler. Vi får se vart det här tar vägen.

För några veckor sedan kunde de första processorerna som tillverkats i de nya lokalerna levereras till kund.

Artikeltaggar

Benny GustafssonBullarenEdNäringslivSkogSkogsbruk

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.