Hoppa till huvudinnehållet

Lars Åke Augustsson från Bengtsfors får Dalslands Sparbanks litteraturpris

Publicerad:
Lars Åke Augustsson (till vänster) får Dalslands Sparbanks litteraturpris 2021. Här syns han från ett tillfälle 2014 då han intervjuade Arne Ruth under en cafékväll i Café Strömmen i Bengtsfors. Detta i samband med lanseringen av Lars Åke Augustssons bok om just Arne Ruth. Båda herrarna är uppvuxna i Bengtsfors.
Lars Åke Augustsson (till vänster) får Dalslands Sparbanks litteraturpris 2021. Här syns han från ett tillfälle 2014 då han intervjuade Arne Ruth under en cafékväll i Café Strömmen i Bengtsfors. Detta i samband med lanseringen av Lars Åke Augustssons bok om just Arne Ruth. Båda herrarna är uppvuxna i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Bengtsforsbördige Lars Åke Augustsson får Dalslands Sparbanks litteraturpris 2021.

Priset är på 10 000 kronor och kommer att delas ut i samband med invigningen av årets Bokdagar i Dalsland den 30 juli.

Det är en författare med både bredd och djup – och med ett stort allvar – som får Dalslands Sparbanks litteraturpris 2021.

Priset, vars mottagare utses av Bokdagar i Dalslands jury, sponsras av Dalslands Sparbank. Det går alltså i år till den mångsidige och flitige författaren, journalisten och översättaren Lars Åke Augustsson.

Lars Åke Augustsson.
Lars Åke Augustsson. Foto: Privat

Så här har pristagaren beskrivit sig själv:

– Få räknar mig till den svenska litteraturens charmgossar. Men den som söker berättelser om människor som mitt i vardagen ställs inför frågor om tro, moral, ansvar och frihet, kan tycka att jag är en spännande författare just i kraft av mitt allvar.

Allvarsam författare från Bengtsfors

Lars Åke Augustsson, uppväxt i Bengtsfors, skriver reportage och böcker om allvarliga och viktiga saker. Sedan debuten 1969 har han åstadkommit ett 50-tal böcker.

Han har skrivit romaner, deckare och thrillers, dikter, essäsamlingar, biografier, intervjuböcker, fackförenings- och industrihistoria och reportageböcker.

Han har granskat socialismen och vänsterrörelsen på 1970-talet, som han själv var en del av. Han har skrivit om dödsstraffet i USA och med stort engagemang har han diskuterat alkoholproblematiken, bland annat i Min broders bok.

Ett återkommande ämne är språk och skrivande. Lust att skriva och klassikern Så skriver du romaner och noveller är några exempel.

Dalsland ett återkommande tema

Dalsland är platsen för många av hans romaner, som Fredstid och Orostid, om en arbetarfamilj i Bengtsfors. Han har skrivit en reportagebok om att återvända, Dagar i Dalsland, med teckningar av Lars G. Holm, och tillsammans med vännen Olle Lindh i Billingsfors har han skrivit om fackföreningshistoria och om kämpande pappersarbetare i Wellpappen: människor och minnen kring Förenade Well i Billingsfors.

En hel del om Dalsland finns också i hans intervjubok med Arne Ruth, före detta chefredaktör för Dagens Nyheter, som också växte upp i Bengtsfors: Arne Ruth talar ut.

Ny bok om Martin Luther King

Lars Åke Augustssons senaste bok är Martin Luther King – hans dröm och vår verklighet . Det är en biografi, men också ett reportage från en resa i Kings spår, med samtal med människor som arbetade med Martin Luther King och med unga aktivister i Black Lives Matter-rörelsen.

Så här lyder juryns motivering:

”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2021 går till en veteran bland Dalslandsförfattare, Lars Åke Augustsson. Född och uppvuxen i Bengtsfors debuterade han redan 1969 med diktsamlingen Samhällskunskap. Det är en boktitel som kan sägas sammanfatta hela hans följande författarskap, en imponerande rad böcker och tidskriftsartiklar i alla genrer och format. Samhällsengagemanget löper som en röd tråd genom dem alla. I alla sina böcker tar han ställning för den lilla människan och mot förtryck och maktmissbruk. Många handlar om människor, platser och händelser i det lilla landskapet Dalsland. Lars Åke Augustsson uppfyller med råge alla kriterier för Dalslands Sparbanks Litteraturpris.”

Juryn har bestått av: Lena Grönlund, Jürgen Picha och Annelie Särud.

Artikeltaggar

BengtsforsBokdagar i DalslandDalslandDalslands LitteraturföreningDalslands SparbankDalslands Sparbanks litteraturprisLars Åke AugustssonNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.