Hoppa till huvudinnehållet

Gröna Klustret Nuntorp bildar nytt skogsforum

Publicerad:
Skogen är en puls i vårt område, men det saknas en plattforn där forskning och utveckling kan utbytas. Gröna Klustret Nuntorp jobbar på att bilda en sådan utvecklingsarena som förhoppningsvis kommer i gång till hösten. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Gröna Klustret Nuntorp smider stora planer på att bilda en utvecklingsarena för skogliga frågor – en plattform som är efterfrågad inom skogsbranschen. Kunskap och forskning är prioriterade områden som ska utbytas i forumet.

I dag saknas en plattform där skogliga frågor kan diskuteras. Det tycker i alla fall flertalet av de aktörer som har medverkat i den förstudie som Gröna Klustret Nuntorp har gjort för att undersöka intresset av att bilda en utvecklingsarena.

Olika aktörer

De aktörer som har medverkat är allt från företag inom skogsnäringen, byggföretag och kommunala näringslivsutvecklare till Naturskyddsföreningen, turismnäringen och jägare.

– Om man ser tillbaka ett par år fanns det en skogsbruksskola i Ed, som nu är nedlagd. Skogsstyrelsen har också förmedlat stor kunskap genom åren, men nu ser läget annorlunda ut och i dag finns det inte längre en neutral aktör som kan föra kunskap vidare, säger Pontus Larsson, virkeschef vid pappersbruket Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors, som är en av aktörerna inom skogsnäringen som har medverkat i förstudien och som är positiv till en satsning.

– Det är absolut av intresse att se var det här tar vägen. Vi saknar i dag en plattform där vi kan diskutera skoglig påverkan och där vi kan skapa nätverk. Skogen är en puls i vårt samhälle och det är en brist att det inte finns ett forum, säger Johan Håfström, Moelven skog, som också har medverkat i förstudien.

Kunskapsglapp

Ett annat syfte med projektet är att implementera den nationella skogsstrategin på fältet som regeringen fattade beslut om för några år sedan.

Roger Johansson är ordförande i Gröna Klustret Nuntorp, som är tänkt att driva projektet.

– För oss är det här intressant för att vi kan se att det finns ett kunskapsglapp. Den forskning som bedrivs inom ämnet når inte dem som på något sätt är verksam inom skogsbranschen. Dessutom befinner vi oss i en global omställning där skogen har en viktig roll och då måste vi vara på tårna så att den sparven inte flyger förbi.

Forskning och utveckling

I slutrapporten av förstudien framgår exempel på vad verksamheten skulle kunna bestå av. Gemensamt för alla aktiviteter är att de kommer bidra till nya idéer om forskning och utveckling.

Pontus Larsson, Johan Håfström och Roger Johansson är alla positiva till idén om att bilda en utvecklingsarena för skogsfrågor.
Pontus Larsson, Johan Håfström och Roger Johansson är alla positiva till idén om att bilda en utvecklingsarena för skogsfrågor.

Plattformen skulle exempelvis kunna omfatta ett kunskapscenter för att anlägga skogsvägar, bland annat på grund av varmare vintrar och därmed försämrad bärighet.

Ansöker om pengar

En annan möjlig gren att spinna vidare på är de möjligheter som digitaliseringen har medfört, att förmedla nya forskningsrön, att utbilda inom ledarskap och företagande, att anordna föreläsningar om den skogliga bioekonomin och samtala kring värdekonflikter mellan olika intressen.

Gröna Klustret Nuntorp jobbar nu på en ansökan till Västra Götalandsregionen gällande finansiering för att kunna sjösätta projektet som till en början planeras sträcka sig över tre år.

Ansökan ska vara klar i maj och projektet planeras att komma i gång i höst. Gröna Klustret Nuntorp ska anställa en person för att driva projektet.

Artikeltaggar

Ahlstrom BillingsforsÅmålBengtsforsBrålandaEdFärgelandaGröna Klustret NuntorpMellerudMiljöMoelvenMoelven Skog ABNaturskyddsföreningenSkogSkogsbrukSkogsstyrelsenTeknik och vetenskap

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.