Hoppa till huvudinnehållet

Nej i Förvaltningsrätten till att skjuta upp beslutet om Kolaregården

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed.
Kolaregården i Dals Långed. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Förvaltningsrätten finner inget skäl att inhibera (skjuta upp) beslutet om en stängning av äldreboendet Kolaregården i Dals Långed.

Detta efter att flera överklaganden har gjorts i ärendet.

Men ärendet är ännu inte slutgiltigt avgjort.

– Inhibition bör komma i fråga endast om starka skäl talar för att beslutet är olagligt och verkställighetsförbudet är ägnat att förhindra att ett allmänt eller enskilt intresse lider beaktansvärd skada, skriver förvaltningsrätten.

S-politiker överklagar beslut att stänga KolaregårdenDe överklagar beslutet att lägga ner Kolaregården

Förvaltningsrätten anser inte att det har framkommit skäl om att besluta om verkställighetsförbud. Överklagandena om inhibition ska därför avslås.

"Fel beslutsinstans"

Bakgrunden är att först Långedsborna Åke I Andersson och Roland Staf och senare Långedsborna och S-politikerna Lena Grönlund och Daniel Karlsson överklagat beslutet att stänga Kolaregården.

Klagandena menar att det var fel av kommunstyrelsen att fatta beslutet. Rätt instans borde ha varit kommunfullmäktige, ansåg klagandena.

Kommunens åsikt

Men Bengtsfors kommun menar att överklagandena ska avslås.

Kommunen anför bland annat att det principiella beslutet – minskningen av tio platser inom äldreomsorgen – redan har fattats av kommunfullmäktige samt att kommunfullmäktige gett kommunstyrelsen i uppdrag att, som en del i verkställandet, besluta på vilket sätt minskningen ska ske.

Därmed, menar Bengtsfors kommun, har kommunstyrelsen hanterat ärendet i enlighet med kommunfullmäktiges beslut.

Men att förvaltningsrätten nu valt att avslå yrkandet om inhibition innebär inte att ärendet är slutgiltigt avgjort.

Laglighetsprövning

Göran Eriksson är kommunchef i Bengtsfors.
Göran Eriksson är kommunchef i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Överklagandet har två delar. Nu har förvaltningsrätten tagit ställning till frågan om inhibition. Den andra delen blir för rätten att pröva lagligheten i beslutet. Det vill säga om kommunen fattade beslutet på ett lagenligt sätt eller inte. I väntan på det beskedet avvaktar vi från kommunens sida att göra något i det här ärendet, säger Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors.

Artikeltaggar

Åke I AnderssonBengtsfors kommun (org)Dals LångedDaniel KarlssonFörvaltningsrättenKolaregårdenLena GrönlundNyheterÖverklagandenRoland Staf

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.