Insändare: Dalsland drabbas hårt av EU:s sämsta jobbpolitik

Insändare
PUBLICERAD:
Johan Hultberg, politiker, riksdagsledamot för Moderaterna i Fyrbodal.
Foto: Henrik Montgomery/TT

”Utvärdera mig på jobben” sa Stefan Löfven inför valet 2014, när han lovade att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Nu har siffrorna kommit. I stället för EU:s lägsta arbetslöshet har Sverige nu en av EU:s högsta. Endast Grekland, Spanien, Italien och Litauen är sämre än Sverige.

Sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister har Sveriges arbetslöshet ökat mest i hela EU. Det slår rakt mot välfärden. Hade utvecklingen i stället följt EU-snittet så hade välfärden kunnat stärkas med 42 miljarder kronor per år. Det motsvarar 88 000 fler undersköterskor eller 72 000 grundskollärare. Eller drygt 60 000 intensivvårdssjuksköterskor. Personer som hade varit ovärderliga inte minst inom sjukvården i dagens ansträngda läge, och för att förbättra omsorgen om de äldre.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.
Foto: Jessica Gow/TT

I Fyrbodal har antalet arbetslösa ökat med 1789 personer sedan Stefan Löfven blev statsminister. Här är arbetslösheten nu över l0 procent.

Aldrig tidigare har Sverige haft så många långtidsarbetslösa. Antalet personer som har varit utan jobb i över ett år uppgår nu till närmare 190 000 personer. Det motsvarar invånarantalet i en större svensk stad. Bara i Dalslands fem kommuner har antalet långtidsarbetslösa ökat med hela 444 personer sedan Stefan Löfven blev statsminister.

Utanförskapet växer, segregationen förvärras, hopplöshet och vanmakt breder ut sig. Arbetslinjen undergrävs systematiskt. Och detta skedde redan innan pandemin – men trots denna vetskap har regeringen inte agerat. De har till och med dragit ner på Alliansens nystartsjobb, som bevisligen fungerat.

Moderaterna vill införa ett bidragstak, som gör att arbete alltid lönar sig bättre än att stapla olika bidrag, och sänka skatten på jobb och företagande. Socialdemokraterna höjer i stället bidragen till dem som inte jobbar, och riktar nya skattehöjningar mot vanligt folk – nu senast har fastighetsskatten återkommit på agendan. Det är helt fel väg att gå om målet är att vända utvecklingen.

Nu krävs en ny politik som bryter utvecklingen och än en gång sätter fokus på jobben, för Socialdemokraterna har uppenbarligen misslyckats. Sverige står inför ett vägval – ska bidragslinjen eller arbetslinjen gälla? Det är vad väljarna behöver ta ställning till nästa år.

Elisabeth Svantesson

Ekonomisk-politisk talesperson (M)

Johan Hultberg

Riksdagsledamot från Fyrbodal (M)

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.